'ŽELI RAZOBLIČITI LAŽI'

Sanader traži hitni povratak u Hrvatsku!

09.06.2011 u 17:37

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader želi hitan povratak u Hrvatsku iz Austrije u kojoj je pritvoren zbog sumnji na korupciji i teška kriminalna djela, rekao nam je njegov hrvatski odvjetnik Goran Suić

Suić nam je pročitao Sanaderovu izjavu u kojoj bivši hrvatski premijer kaže da je povratak će povratak u Hrvatsku zatražiti jer se njegovo ime veže uz moguće negativne konotacije naših pregovora s Europskom unijom.

'Želim jasno reći da Hrvatska zaslužuje što hitniji završetak pregovora. Hrvatska je zrela za EU, a završetak pregovora vidim kao konac procesa koji sam i sam prije puno godina pokrenuo, započeo i vodio' stoji u Sanaderovoj poruci javnosti koju nam je prenio odvjetnik Suić. Iz tog razloga, nastavio je Suić prenositi Sanaderove riječi, donio je odluku da na ročištu koje je zakazano 21. lipnja na Višem zemaljskom sudu u Linzu zatražiti hitan postupak izručenja Hrvatskoj.

'U sudskom postupku u Hrvatskoj želim dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju meni na teret', proučio je sanader preko svoga odvjetnika.

Sam Suić nije želio spekulirati kada bi se Sanader mogao vratiti u Hrvatsku, ali vjeruje da će to sada ići brzo.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, pošto je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj. Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan uložio je žalbu protiv te odluke, nakon čega sud u Linzu kao višestupanjski treba odlučiti o izručenju. Sanader je izjavio kako se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti i zatražio je suđenje u Austriji. Također njegov odvjetnik tvrdi da u Hrvatskoj ne postoje preduvjeti za pravičan postupak u smislu Međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Da li je Europska unija jedini razlog zbog čega je promijenio mišljenje i najavio pristanak na dolazak u Hrvatsku razotkrit će se nakon povratka u domovinu.

Sanader je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva, od afere Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna, nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.