TRAŽI SE TREĆI

Sanader se ne želi sam sastati s Pahorom

22.12.2008 u 14:29

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader ponovio je kako je spreman sastati se sa Borutom Pahorom, ali u nazočnosti predsjedatelja Europske komisije Barrosa ili nekog od dužnosnika EK, odnosno Češke koja od siječnja iduće godine preuzima predsjedanje EU-om

ZAGREB - "Na žalost, došlo je do ove blokade koja nije dobra ni za Sloveniju, a ja se nadam da ćemo u razgovorima riješiti taj problem", izjavio je Sanader novinarima danas u Ravči nakon završetka svečanosti otvorenja dionice Šestanovac - Zagvozd - Ravča, dijela autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik.

Po Sanaderovim riječima "nijedan dokument koji Hrvatska proizvede neće prejudicirati granicu sa Slovenijom, ali ne možemo pristati da u budućoj proceduri pred međunarodnim pravosudnim tijelom Hrvatska ne može donijeti neke dokumente koji bi joj išli u korist".

"Neka Slovenija donese sve dokumente za koje ona smatra da joj idu u korist, ali i Hrvatska će donijeti sve dokumente za koje smatra da joj idu u korist. To je europsko načelo i mislim da će ga Slovenija prihvatiti", rekao je Sanader.

Na novinarski upit hoće li Hrvatska pristati na međunarodnu arbitražu sa Slovenijom, Sanader je odgovorio potvrdno, podsjetivši da se prije nešto više od godinu dana na Bledu s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom dogovorio da se ide pred Međunarodni sud pravde u Haagu. Po Sanaderovim riječima tadašnji vođa oporbe u Sloveniji Borut Pahor (sadašnji premijer) tada je podupro taj dogovor između njega i Janše.

U nastavku, premijer je rekao kako ni jedna zemlja ne bi smjela drugoj zabraniti da priloži dokumente za koje smatra da joj idu u prilog. Pri tomu je podsjetio kako posebna radna skupina već godinama priprema dokumentaciju koju će Hrvatska dostaviti Međunarodnom sudu pravde Haagu u arbitražnom postupku.

Sanader je ocijenio neprihvatljivim da jedna zemlja drugoj, odnosno Slovenija Hrvatskoj priječi donošenje dokumenata za koje smatra da bi joj koristili u ovom postupku. "Kad sam nedavno bio u Vijeću sigurnosti, neformalno sam razgovarao s pravnicima UN-a koji su mi rekli da prvi put čuju kako jedna zemlja zabranjuje drugoj donijeti dokumente koji joj idu u korist", rekao je Sanader završivši svoj komentar o odnosima sa Slovenijom.