U ZATVORU ZBOG PROCEDURE

'Sanader se ne da slomiti i jedva čeka da vidi majku'

12.12.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Optuženik u aferama INA-MOL, Hypo i Fimi medija, Ivo Sanader, prema odluci Ustavnog suda, od prošloga tjedna trebao je najkasnije jutros do sedam ujutro biti na slobodi. No, Županijski sud pustio ga je uz drukčije uvijete te će možda ostati zatvoren još desetak dana

Ustavni sud je prije tjedan dana poništio odluku suca istrage koji je 18. listopada produljio istražni zatvor Ivi Sanaderu na još dva mjeseca. U odluci, Ustavni sud je odredio da Sanader mora biti na slobodi u ponedjeljak (danas) do 7.00. To je vrlo brzo potvrdio i sudac istrage koji je odredio jamčevinu od 12,4 milijuna kuna i zahtijevao da Sanader ne napušta Zagreb. Puštanje se očekivalo svakoga trenutka.

No, Ustavni sud odlučivao je o istražnom zatvoru u trenutku dok je istraga u aferi Fimi media još bila u tijeku. U petak poslijepodne, USKOK je u istom slučaju podigao optužnicu, pa su se za Županijski sud promijenila pravila igre.

O Sanaderovom zatvoru više ne odlučuje sudac istrage, nego optužno vijeće koje je u subotu potvrdilo prethodnu odluku istražnog suca, ali se prethodno zahtijeva da jamčevina bude položena te da sudska odluka postane pravomoćna. Ako procedura bude išla tijekom kojeg je zacrtao Županijski sud, Sanader bi trebao biti zatvoren još desetak dana.

Njegovi odvjetnici nisu dugo čekali, te je nova tužba jutros stigla na Ustavni sud. Odvjetnica Jadranka Sloković tvrdi da se pravila igre donošenjem optužnice nisu smjela mijenjati te da je Sanader jutros u 7.00 trebao biti na slobodi: 'Optužnica je donesena u istom predmetu i istom zakonskom okviru. Mi smo predali Ustavnu tužbu i očekujemo da će Ustavni sud inzistirati na svojoj odluci. Sada je pitanje funkcionira li ova država kao pravna? Očekujem da će ga Ustavni sud direktno svojom odlukom pustiti.'

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić pozvao se na obrazloženje Optužnog vijeća i rekao samo da odvjetnici imaju pravo na svoje tumačenje zakona.

Na Ustavnom sudu tužbu su tek dobili. Rok za odlučivanje ne postoji, tako da se vijeće Ustavnog suda može sastati danas, ali i za mjesec dana. To znači da će Sanader, isključivo zbog pravne procedure, još neko vrijeme provesti u Remetincu.

'SANADER TO SVE DOBRO PODNOSI'

Odvjetnik Goran Suić posjetio je danas Sanadera u Remetincu i rekao da Sanader cijelu ovu situaciju dobro podnosi i da se 'ne da slomiti': 'Nema on na ovo sve ništa za reći. Čekamo reakciju Ustavnog suda, nadam se, i očekujem, da će odgovoriti već danas', rekao je Suić za tportal.

Kaže da Sanader prema novoj odluci ne mora biti samo u Zagrebu, nego da ima pravo slobodno se kretati po cijeloj zemlji: 'Predao je putovnicu, i jednom se mjesečno mora javljati na sud. Jedva čeka posjetiti majku u Split i doći kući.'

Na pitanje, jesu li napisi u žutom tisku o tome da Mirjana Sanader napušta svoga supruga blizu istine, Suić uzvraća: 'To su gluposti!'