NASTAVAK SUĐENJA U PETAK

Sanader se branio isticanjem svojih ratnih zasluga!

03.11.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Ivo Sanader doveden je iz Remetinca na Županijski sud u Zagrebu nešto poslije devet sati, kao i obično, na stražnji ulaz. Nakon prošlotjedne odgode, suđenje za ratno profiterstvo počelo je u 9.30, kako je i planirano. Sanader je ovaj put došao spreman za početak suđenja te je ušao u sudnicu u odijelu i s kravatom

13.02 Sudac Turudić zaključio je raspravu za danas i nastavlja se sutra u 9.30. Suđenje se, dakle, nastavlja svjedočenjem nekadašnje direktorice Elana Božene Ključević, bivšeg premijera Nikice Valentića i Miroslava Kovačića, bivšeg Sanaderovog savjetnika. Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova, svjedočit će 11. studenog.

12.52
Nakon sat vremena iščitavanja dokazne dokumentacije, odvjetnik Čedo Prodanović požalio se samo na tumačenje njemačke riječi 'fungiren' Vesne Ivančević s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta. Ona tvrdi da ta riječ koja se spominje u spisu znači 'obavljati uslugu'.

Sanader je zatražio pauzu da se konzultira sa svojim odvjetnicima. Odobrena mu je pauza od pet do 10 minuta.

11.48
Suđenje se nakon jednosatne pauze nastavilo najavom svjedoka koji će na sudu govoriti već sutra: nekadašnje direktorice Elana Božene Ključević, bivšeg premijera Nikice Valentića i Miroslava Kovačića, bivšeg Sanaderovog savjetnika.

Tužiteljica Laptoš je prebrzo iščitavala dokaznu dokumentaciju u spisu, zbog čega ju je sudac Turudić upozorio rekavši da uspori jer čita 'prebrzo, kao na onim reklamama za lijekove kada se brzo čitaju mala slova'.

10.35
Sudac je odredio pauzu u trajanju od sat vremena i deset minuta. U sudnicu se ponovno uključujemo u 11.45.


10.20 'Kad je riječ o istrazi koja je pokrenuta protiv mene, izbjegava se jedna činjenica - na temelju iste dokumentacije koju je imalo austrijsko državno odvjetništvo, a koje se bavi samo Hypo bankom, podignuta je optužnica u Hrvatskoj... Tu su dokumentaciju predali USKOK-u, a ja sam u Austriji dao izjavu u svojstvu svjedoka, i na temelju toga me DORH optužio', kaže Sanader i optužnicu naziva 'konstrukcijom DORH-a koja nema veze sa životom'. 'DORH nije priložio dokaze koji mi idu u prilog, iako su prema zakonu morali', upozorava Sanader i ističe da je ponosan 'na dva desetljeća služenja Hrvatskoj'.

10.16
Sanader se obratio sudu: 'Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim reći, jer se ovdje sudi za prvi slučaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam se uvijek vodio dubokim uvjerenjem da je časno služiti svom narodu. S indignacijom i gnušanjem odbacujem ove optužbe da sam ja ratni profiter! Ja sam bio najviši dužnosnik RH od 1992. godine u Ministarstvu vanjskih poslova, pa sve do dužnosti premijera. Služio sam najbolje što sam mogao, a jesam li mogao bolje? To će odlučiti povijest. Nisam ratni heroj, a nisam ni spomenuo da imam čin pukovnika u 20 godina. Nisam se hvalio time. Dobio sam taj čin od Franje Tuđmana 1993. godine, na temelju mojih zasluga u ratu. Ponavljam, kao član ratne vlade dobio sam taj čin, ali i kao sudionik kriznog stožera u pregovorima o ratnim zarobljenicima, kada smo sa Srbima razmijenili 125 zarobljenika iz Knina. Ratko Mladić je tražio da pređemo u Hrvace, pa smo pregovarali s osobnim gardistom, bez oružja. Ne kažem da je to bio neki čin hrabrosti, ima hrabrijih ljudi u Hrvatskoj, ali odbijam primisao da sam ja bio ratni profiter!'

10.15
'Smatramo da se optužnica bazira na indicijama koje nisu zatvorile krug činjenica i da nema dokaza protiv Sanaderate ćemo tražiti da ga se oslobodi optužbi za ovo kazneno djelo', zaključio je Prodanović.

10.08
'Dalje ćemo dokazivati da su u samoj ponudi Hypo banke 31. kolovoza 1994. godine sadržani svi bitni dijelovi ugovora o kreditu, koji su i pretočeni u ugovor. Zato nije bilo potrebe pregovarati o kreditu da bi neki pregovarač bio posebno honoriran, kao npr. Sanader', rekao je Prodanović i zatražio da se pribavi ponudaIstiče da se Sanader uključio tek krajem pregovora, krajem studenoga 1994, a prije toga je sve odrađeno bez njega.Kaže da će dokazati da je postojala osoba Eugen Laksa te da je na njegovo ime Hypo banka isplatila i  brojne druge provizije vezano za njegovo sudjelovanje u pregovorima o kreditu. Eugen Laksa je predstavljao način za isplatu provizije ljudima s kojima Sanader nije imao veze, kaže Prodanović. Osim toga, kaže da će dokazati i dovesti ljude koji će posvjedočiti da nisu dali novac Sanaderu. 'Dokazat ćemo da se u krugu djelatnika Hypo banke znalo da je Eugen Laksa dobivao provizije Hypo banke te da je osoba koja dobiva proviziju mogla biti samo osoba koja odlučuje, koja u pregovorima favorizira jednu stranu, i da to ne može biti Sanader, koji nije imao osnova za proviziju. Osim toga, on nije imao ovlasti dovesti Hypo banku na tržište kao zamjenik ministra', kaže Prodanović.

10.04
'Sanader nije činio neki herojski čin, bilo je većih heroja, ali je obavljao jednu patriotsku dužnost i naravno da ga smeta kada ga se tretira tako da se to sada naziva ratnim profiterstvom. Ne želimo patetizirati, ali to je tako', kaže Prodanović. 'U odnosu na činjenični dio, dokazat ćemo da Sanader nije bio glavni pregovarač s Hypo bankom, nego Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova. On se dogovarao s predsjednikom Tuđmanom, slao dopise Vladi i Hypo banci, obrazlagao je potrebe podizanja kredita Vladi RH, a i potpisao je taj kredit. Dokazat ćemo da je Granić bio osoba od povjerenja Hypo banke, da je tijesne veze naknadno i proširio te nastavio kasnije unosne konzultantske poslove za Hypo banku', govorio je Prodanović o prvom svjedoku, kojeg će tužiteljstvo pozvati na sud - možda već sutra.

10.00
'Ukazujemo na samu nelogičnost optužnice o ratnom profiterstvu koja se sastoji u tome da optužba tvrdi da u Hrvatskoj u teškim okolnostima nije bilo banke koja bi dala povoljan kredit Hrvatskoj. Zatim kažu da se pojavila Hypo banka koja je dala povoljan kredit. Obrana kaže da je banka dala odgovornim osobama proviziju da uđe na tržište koje ne postoji. Ukazujemo na apsolutnu nelogičnost, koja dovodi u primjenu Zakon o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva', kaže Prodanović.

9.56
Govori odvjetnik Čedo Prodanović: 'Obrana će se bazirati na dva nivoa - jedan je pitanje pravnih postavki optužnice, a drugi je činjenične prirode.' Prodanović kaže da se ratno profiterstvo primjenjuje na razdoblje 1994, kada taj zakon nije postojao te dovodi u pitanje ustavnost tog zakona. S obzirom na ovu konkretnu situaciju, Prodanović kaže da još nije čuo zašto se tu radi o ratnom profiterstvu. 'Kupovina zgrada hrvatskih veleposlanstava diljem Europe nema nikakve veze s ratnim stanjem', kaže Prodanović.

9.53
'Na temelju svih dokaza dokazat ćemo da je Sanader zlouporabio svoj položaj tijekom pregovora s Hypo bankom, čime je za sebe pribavio 3,6 milijuna kuna. Dokazat ćemo da se radi o kaznenom djelu ratnog profiterstva', kaže Laptoš. 'Tada je u RH trajao Domovinski rat, a tada je Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila. O tome će svjedočiti Mate Granić i Nikica Valentić. Sve je bilo dobro poznato Ivi Sanaderu koji je iskoristio situaciju', kaže Laptoš.

9.48
'Dokazat ćemo da je Ivo Sanader, koristeći svoj službeni položaj zamjenika ministra vanjskih poslova, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke zatražio isplatu provizije u gotovini. Dokazat ćemo da je provizija u visini od pet posto, sedam milijuna austrijskih šilinga, isplaćena Ivi Sanaderu', rekla je Tamara Laptoš. Dodala je da je Wolfgangu Kultereru naloženo da dogovori nižu proviziju te da o tome govori i bilješka predsjednika Hypo banke iz 1994. godine. 'Ukazala bih i na dio da je Sanader obećao da će Hypo banka imati povlašten položaj na hrvatskom tržištu', kaže Laptoš.

9.46
Sanader je rekao da se ne smatra krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Rekao je da želi da ga sud ispita na kraju suđenja, nakon izvođenja dokaza.


9.41
Sanader kaže da je razumio sva svoja prava. Turudić je rekao Sanaderu da stoji, koliko može, dok mu se čita optužnica. Tužiteljica, zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, počela je čitati optužnicu.

'Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, od kraja 1994. godine do ožujka 1995, u Zagrebu i Republici Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata i vrijeme kada je Republika Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu s Hypo bankom i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000,00 ATS. Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade Republike Hrvatske i Hypo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000,00 ATS. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist, objavljeno je na stranicama DORH-a nakon podizanja optužnice.

9.38
Na pitanje je li služio vojsku, odgovorio je potvrdno te rekao da je bio u Puli. Imao je, kaže, čin pukovnika HV-a. 'Bilo je zafrkancija i cinizma na tu temu, ja bih to htio objasniti', rekao je Sanader, ali mu to sudac nije dozvolio, jer sada, kaže, uzima suhoparne podatke. Upitan ima li odličja, rekao je da ima više odličja, 'od spomenice Domovinskog rata pa nadalje'.

9.36
Sanader je iznio svoje osobne podatke, ime oca Ante Sanadera, datum rođenja, a na pitanje o zanimanju rekao je da je doktor znanosti te da je zaposlen u Saboru, a da mu je plaća oko 16.000 kuna. Naveo je imena svoje djece, Petre i Brune, te ime svoje supruge Mirjane. Na pitanje o imovini rekao je da ima 'udjele u trgovačkim društvima, ušteđevine, stari auto Renault 8 iz 1967, a u Austriji je suvlasnik kompanije za konzultiranje'. Upitan za udjele, rekao je da je suvlasnik sa 48 posto dviju tvrtki u Hrvatskoj te jedne u Austriji. Upitan za zbirku umjetnina i koliko vrijedi, rekao je da vrijedi oko 1,5 milijun kuna, ali je dodao da umjetnička vrijednost s godinama varira te da ne zna dati procjenu.

9.35
Sanader se ne protivi sastavu sudskog vijeća. Turudić je pojasnio da su brojne medijske kuće, među kojima i tportal, dobile dozvolu za prijenos uživo iz sudnice.

9.32
U sudnicu ulazi sudac Ivan Turudić i dvije članice vijeća. Fotografi se povlače iz sudnice. 'Danas će se održati rasprava u predmetu protiv Ive Sanadera', započeo je raspravu sudac Turudić.

9.28
Sanader ulazi u sudnicu u tamnom odijelu, košulji i kravati. Ponovno su ga zasuli blicevi fotoaparata.

Suđenje za aferu Hypo, odnosno za ratno profiterstvo, trebalo je početi prošloga petka, no medicinski vještaci tada su posvjedočili da je za zdravlje optuženika Ive Sanadera bolje da najprije napravi koronarografiju na KBC-u Rebro. Sanader se tada nije htio izjasniti o svome zdravstvenom stanju te je odluku o odgodi početka suđenja prepustio vještacima.

U ponedjeljak je vraćen iz bolnice u zatvor u Remetincu odakle je jutros dovezen na Županijski sud u Zagrebu. Ako ne bude novih zapreka, suđenje koje vodi sudac Ivan Turudić počinje u 9.30 čitanjem optužnice.

Sanadera brane odvjetnici Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić.

Sanader na sudu