PREGOVORI S EU

Sanader s Barrosom, Karamanlisom i Vanhanenom

21.06.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo sanader razgovarao je u nedjelju u Ateni s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom i finskim premijerom Mattijem Vanhanenom o rješavanju problema nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom koje blokira Slovenija zbog neriješenog hrvatsko-slovenskog graničnog pitanja.

Glavna tema razgovora Sanadera i Barrosa bila je kako nastaviti pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom i što dalje učiniti da ih Slovenija odblokira. Premijer Sanader razgovarao je o nastavku pregovora i s Karamanlisom i Vanhanenom.

Drugog dana boravka u Ateni Sanader se susreo i sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsjednikom Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem. Razgovarali su o stanju u regiji i o nastojanjima tih zemalja da se priključe Europskoj uniji. Sanader je u Ateni razgovarao i sa zastupnicom u Kongresu SAD-a Dinom Titus.

I ministar kulture Božo Biškupić imao je brojne susrete, između ostalog s grčkim ministrom kulture Antonisom Samarasom i slovenskom ministricom kulture Majdom Širc.

Sanader je ocijenio iznimnim kulturnim događajem za Grčku, ali i za cijeli svijet, otvaranje novog Muzeja Akropole u Ateni, kojem je u subotu nazočio zajedno s još tristotinjak visokih gostiju iz cijeloga svijeta.

"Ovo je iznimni kulturni događaj ne samo za Grčku, već i za europsku i svjetsku kulturu. Otvaranje Muzeja Akropole u kolijevci naše civilizacije značajno je i za Hrvatsku", kazao je on.

Sanader u ponedjeljak ujutro započinje službeni posjet Crnoj Gori, a između ostalih susrest će se u Podgorici s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.