HLEBINSKI SLIKARI I KIPARI NAIVE

Sanader primio veliko uskrsno jaje

30.03.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, na zagrebačkom Trgu Sv. Marka postavljeno je veliko uskrsno jaje, djelo Udruge hlebinskih slikara i kipara naive koju je danas simbolično primio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader

'Tim projektom županijske Turističke zajednice želimo promovirati Županiju i naivnu umjetnost koja je svojevremeno u svijetu bila prepoznatljiva', kazao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren

'U posljednjih 15 godina naiva je zamrla, a ovim projektom želimo oživjeti fenomen naive i promovirati ga diljem svijeta', dodao je Koren i napomenuo da je još jedna pisanica postavljana na Trgu bana Jelačića, a da će ih ukupno osam biti postavljeno u Hrvatskoj te isto toliko u svijetu.

Za taj jedinstven projekt interes su pokazale i turističke zajednice velikih europskih gradova, te će tako jaja biti postavljena u velikim svjetskim metropolama.

Premijer Sanader zahvalio je na daru Županiji i umjetnicima, podržavši inicijativu da se pisanicama, koje će biti postavljene i u Madridu, New Yorku, Budimpešti, Bratislavi i drugim svjetskim gradovima, promovira Hrvatska, turizam, ali i Koprivničko-križevačka županija i naivna umjetnost.

Jaje oslikano u maniri naive, s motivima i simbolima koji predstavljaju Hrvatsku, visoko je dva metra i promjera oko metar i pol. Po riječima predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Stjepana Pongraca, jaje je izrađeno od poliestera, slikano u akriliku i zaštićeno lakom.