POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Sanader poručio Slovencima da se vrate u realne okvire

25.06.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Na svečanoj sjednici Vlade povodom Dana državnosti u prigodnom govoru premijer Ivo Sanader dotaknuo se neizbježne teme - graničnog spora sa Slovenijom i blokade Hrvatskih pregovora s EU

'Hrvatska će biti članica Europske unije, a istodobno neka nitko ne gaji iluzije da bi bilo koji dio hrvatske obale Jadrana ikada mogao biti ijedno drugo more osim hrvatskog', poručio je susjedima Sanader, prenosi 24 sata.

Pozvao je Sloveniju da se vrati u realne okvire i da se izmaknu sjeni nerealnih očekivanja i neutemeljenih pretenzija te da prihvate razborite prijedloge o uvjetima koji će deblokirati pregovore. Još jednom je ponovio da Hrvatska članstvo u EU neće kupovati teritorijem. Predsjednik Stjepan Mesić također ističe da Hrvatska nema pravo popuštati na principima, te da treba ustrajati na tome da se granični spor sa susjedima riješi međunarodnim pravom. Ističe da Hrvatska nema pravo prepustiti teritorij, jer to ne bi, napominje, oprostili oni koji dolaze i hrvatska javnost. Mesić je ponovio da je slovenska blokada problem koji se osim Hrvatske tiče i EU.

'Htio to netko u Sloveniji ili ne, Europa će se udružiti i udružena Europa biti će najveći faktor mira u svijetu', ustvrdio je Mesić. Kada su strateški interesi u pitanju, Mesić ističe da se svi moramo držati za isti štap. Državni vrh kratko se dotaknuo i financijske krize. Sanader je poručio da kriza traži odmjerenost, smirenost u reakcijama i odlučnost u potezima. Premijer je na sjednici Vlade 'pobrkao' protokol. Iako se nakon Sanadera, članovima Vlade trebao obratiti predsjednik Sabora Luka Bebić, premijer je riječ dao Mesiću. Predsjednik države džentlmenski je prepustio riječ Bebiću.