TRZAJI U HDZ-U 1990.

Sanader pokušava spojiti dva HDZ-a u BiH

02.04.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Dva HDZ-a koja djeluju u Bosni i Hercegovini mogli bi se uskoro ujediniti što izravno potiče i predsjednik HDZ Hrvatske Ivo Sanader, no još nema suglasnosti o tome kako tehnički provesti tu zamisao, potvrdili su predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić

SARAJEVO - Čović je, kako ga u četvrtak citira "Dnevni avaz", kazao kako bi se dvije stranke trebale "spojiti" u idućim mjesecima a objasnio je kako je to dogovorio u izravnom razgovoru sa Sanaderom.

"Priključenje ljudi koji su u posljednje vrijeme odlazili iz HDZ BiH nema alternativu. Preuzeo sam na sebe dio odgovornosti da to učinimo na korektan, ljudski i profesionalan način. Učinit ću sve, a to sam obećao i Sanaderu, da konačno završimo taj proces", izjavio je Čović.

Odgovarajući na pitanje kako bi se to ujedinjenje izvelo, Čović je kazao kako bi logično bilo da se u HDZ BiH vrate oni koji su iz te stranke i otišli no istaknuo je kako "neće robovati formalnostima".

"Bit je da ostaje HDZ BiH", poručio je Čović najavivši pregovore s vodstvom HDZ 1990. u idućih desetak dana.

Božo Ljubić je međutim odmah reagirao konstatacijom kako su Čovićevi istupi neprimjereni.

"O načinu eventualnog ujedinjenja ne može odlučivati jedna osoba a pogotovu ne osoba iz jedne stranke", kazao je Ljubić najavivši kako će u slučaju HDZ 1990. odlučivati stranačka tijela.

Ljubić također drži kako zapravo ništa nije do kraja dogovoreno iako je potvrdio kako je upravo o tome razgovarao sa Sanaderom za njegova posjeta Mostaru ranije ovaj tjedan.

"Limit ispod kojega se ne može... jeste očuvanje vjerodostojnosti politike", zaključio je Ljubić.

HDZ 1990. izjavio je u srijedu da je spreman ujediniti se s HDZ-om BiH nakon razgovora s predsjednikom hrvatskog HDZ-a Ivom Sanaderom u Mostaru dan prije, priopćeno je iz te stranke.