EKONOMSKI RAT

Sanader oštro protiv bojkota slovenske robe

18.12.2008 u 21:03

Bionic
Reading

Na sve više radikalnih poziva na bojkot slovenskih proizvoda, koji od trenutka kada je objavljena informacija o slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s EU kruže internetom, odgovorio je premijer Ivo Sanader koji se oštro usprotivio takvim inicijativama

ZAGREB/LJUBLJANA - 'Svaki poziv na bojkot slovenske robe je neprihvatljiv', rekao je premijer članovima Ekonomskog vijeća koji su se, za razliku od emotivne reakcije potrošača, hladne glave u trenutku svjetske financijske krize usprotivili pozivima na bilo kakav ekonomski rat. U trenutku krize koja je usporila gospodarski rast ekonomisti upozoravaju da je važna svaka kuna izvoza.

Hrvatska i Slovenija međusobno su među glavnim gospodarskim partnerima kada je riječ o robnoj razmjeni i izravnim ulaganjima, a Slovenci su godinama i na vrhu ljestvice inozemnih gostiju koji se odmaraju u Hrvatskoj. Robna razmjena još od 90-ih godina raste u korist Slovenije koja je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvarila izvoz od 7,1 milijardu kuna, piše Jutarnji list.

Slovenska javnost podupire blokadu pregovora

Komercijalna televizijska postaja POP-TV provela je u četvrtak instant internetsku anketu u kojoj je, kako navodi, sudjelovalo desetak tisuća gledatelja, a njih 84 posto smatra da je odluka o blokadi "potpuno opravdana"

Do toga je moralo doći i ranije, odgovorili su za POP-TV neki Ljubljančani intevjuirani na ulici na pitanje je li blokada opravdana zbog "prejudiciranja granice" i "podjele Piranskog zaljeva".

Ista je televizija u svojoj središnjoj emisiji citirala ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara koji kaže da su Sloveniji bile "problem" zemljopisne karte priložene hrvatskoj pristupnoj kojima se "prejudicira" granica i da se one ne bi smjele upotrijebiti na arbitraži.

"Ako Hrvatska kaže da zbog Europske unije neće prepuštati svoj teritorij, to isto vrijedi i za nas", rekao je Žbogar.

POP-TV sadašnju blokadu uspoređuje sa navodnom blokadom Nizozemske u odnosu na Srbiju zbog obveza prema Haaškom sudu, ali u isto vrijeme dodaje da bi neke veće članice EU-a mogle biti zainteresirane za primanje Hrvatske, Srbije i BiH "u paketu"