GUARDIAN

Sanader ostavkom udaljio Hrvatsku od EU

14.07.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Ostavka Ive Sanadera simptom je beznađa koje je zavladalo kada je priključenje balkanskih zemalja Europskoj uniji u pitanju, piše ugledni britanski list Guardian

Zastoji pregovora u priključenjima EU, ne samo Hrvatske nego i drugih zemalja u regiji, imale su snažan utjecaj na političare diljem zapadnog Balkana.

Guardian podsjeća kako je Hrvatska bila prepoznata kao zemlja koja će vjerojatno postati 28. članica Europske unije, pogotovo nakon priključenja NATO-u u travnju ove godine.

List čitatelje u tekstu upoznaje i s oproštajnim Sanaderovim govorom te razlozima koje je naveo kao inicijatore svoje ostavke - prije svega 'ucjenu' Europe. 'Iako Sanader tvrdi da je njegov posao gotov, kao i njegov politički život te da se neće kandidirati za predsjednika države kao što se prethodno nagađalo, neuspjeh pri rješavanju teritorijalnih prijepora sa Slovenijom ultimativno je spriječio ispunjavanje njegovih političkih ambicija - članstvo u EU', piše list.

Sanaderovu ostavku u listu uspoređuju s onom vicepremijera Makedonije Ivice Bočevskog. Ostavka hrvatskog premijera je, naime, prethodila onoj Bočevskog, kojeg list opisuje kao 'čovjeka odgovornog za približavanje te zemlje EU'.

Bočevski je, 'u Sanaderovom stilu', prilikom ostavke inzistirao na tome da 'je njegov doprinos trenutačnoj vladi u potpunosti iscrpljen'. Iako joj je odobren status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU 2005, Makedonija se našla u dugotrajnom sporu s Grčkom oko imena, koja je pak stavila veto na ulazak Makedonije u NATO. S nekoliko znakova stabilizacije na horizontu, napredak Makedonije u pregovorima o ulasku u EU ipak već dulje vrijeme stagnira.

U zaključku teksta navodi se kako bi Sanaderov odlazak vrlo lako mogao prerasti u uobičajeno ponašanje političara na zapadnom Balkanu, što bi moglo pak još više oduljiti ulazak tih zemalja u EU prenosi Business.hr