MILANOVIĆ LIDER OPORBE

Sanader odgađa potpisivanje sporazuma Kukuriku koalicije?

13.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Prije dvije godine u Kastvu je osnovan Savez za promjene, a u petak bi takozvana Kukuriku koalicija na istome mjestu trebala i službeno potpisati koalicijski sporazum. No čini se da bi cijeli događaj, unatoč žarkoj želji za obilježavanjem obljetnice, mogao biti odgođen

Iako se saborskim kuloarima danas proširila informacija da bi u petak Kukuriku koalicija trebala potpisati koalicijski sporazum, to se možda i neće dogoditi. Naime, u strankama koalicije SDP-u, HNS-u, IDS-u i HSU-u još uvijek kalkuliraju kada će se potpisivanje obaviti i u kojem gradu.

Iako je prvobitno izabran Kastav gdje su prije dvije godine stranke sklopile savez, navodno se razmišlja da se potpisivanje obavi u Zagrebu. Osim mjesta događaja, upitno je i vrijeme. Stranke koalicije željele bi obilježiti točan datum godišnjice potpisivanja prvobitnog sporazuma, no kako 15. srpnja pada na petak za kada se po nekim procjenama predviđa izručivanje Ive Sanadera u Hrvatsku, upitno je hoće li se potpisivanje obaviti i tada. Naime, Sanaderov povratak zasigurno će okupirati pažnju medija i javnosti, pa u Kukuriku koaliciji strahuju da bi njihov događaj ostao na marginama.

Dodatan možebitni problem predstavlja i činjenica da se Glavni odbor SDP-a sastaje tek u subotu, a upravo bi to stranačko tijelo trebalo amenovati koalicijski sporazum. No, kako doznajemo u koaliciji, nije nužno da se potpisivanje sporazuma dogodi nakon sjednice SDP-ovog odbora.

'Ovih dana trebalo bi biti potpisivanje koalicijskog sporazuma relevantnih opozicijskih stranaka i prema očekivanjima predsjednik najjače opozicijske stranke Zoran Milanović predvodit će službeno oporbu u Hrvatskoj', jedini je sigurni odgovor koji smo dobili od HNS-ovog Gorana Beusa Richembergha

Takva izjava sukladna je špekulaciji prema kojoj bi Milanović bio nositelj svih lista, osim one u 3. izbornoj jedinici gdje bi listu nosio Radimir Čačić, dok bi nositeljica liste u 2. izbornoj jedinici trebala biti Vesna Pusić. No, kako smo doznali u koaliciji, ni takve računice nisu posve sigurne jer će navodno konačni dogovor biti postignut u četvrtak.