'UVJERLJIVO IZNIO OBRANU'

Sanader odbio odgovarati na pitanja Uskoka

21.07.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Nešto manje od dva i pol sata bivši premijer Ivo Sanader iznosio je svoju obranu u slučaju Fimi media pred USKOK-ovim istražiteljicama u zatvoru u Remetincu

Razlog za 'dolazak na noge' osumnjičenom Sanaderu bili su problemi s ozlijeđenom nogom najpoznatijeg stanovnika Remetinca na koje se žali nakon ozljede u zatvoru u Salzburgu i za koju su liječnici utvrdili da je ozbiljnija nego što se naslućivalo. Davanje iskaza o slučaju Fimi media pred dvije USKOK-ove istražiteljice trajao je dva sata.

Obrana još uvijek bez imena svjedoka

Odvjetnici Ive Sanadera najavili su i da će uskoro zatražiti uvid u spis u slučaju Fimi media, no poručili su da to 'za obranu u bitnom ne mijenja na stvari'. 'Ivo Sanader zna od čega se brani i što mu se stavlja na teret, a pogotovo zna što je radio. Ne može njega nijedan novi papir i dokument pokolebati u onome što je rekao. Ovisno o dokumentaciji, obrana će u dogledno vrijeme i u skladu sa strategijom raditi određene pripreme. Ponavljam: nismo servis DORH-a, odnosno USKOK-a jer se od njih branimo i shodno tome dajemo obranu. Prave informacije i razjašnjavanje činjeničnog stanja uslijedit će na sudu', rekao je odvjetnik Čedo Prodanović. Na upit o eventualnom popisu svjedoka na koje obrana računa, odvjetnici nisu željeli ništa reći te su najavili razgovor na tu temu drugi put.

'Ivo Sanader dao je obranu o kojoj, iz razloga tajnosti postupka, ne možemo ništa reći, osim dojma da je govorio na način kao što i inače nastupa – vrlo uvjerljivo i s dosta argumenata. Naš dojam nije presudan u svemu tome, ali je vrlo povoljan', rekao je po završetku davanja iskaza Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Sanader je u dva sata iznio svoje viđenje cijelog slučaja Fimi media, a već iduće srijede pred USKOK-ovim istražiteljicama iznijet će i obranu u slučaju Hypo banka. U ovisnosti o njegovom zdravstvenom stanju bit će određeno gdje će se davanje iskaza organizirati, no po svemu sudeći, to će ponovno biti u Remetincu.

'S Fimi medijom danas smo završili, a za tjedan dana na red dolazi Hypo banka. Nije bilo nikakvih iznenađenja danas. U ovakvim postupcima iznenađenja su vrlo rijetka, sve se uglavnom zna, posebice na kojem terenu se igra i koje poteze vuče tužiteljstvo, a koje mi', naveo je Prodanović.

Ivo Sanader nije odgovarao na pitanja tužiteljica, nego je samo iznosio svoju obranu, što je u skladu s uputama odvjetnika Gorana Suića i Čede Prodanovića. Odvjetnici tvrde da 'nisu došli otkrivati istinu tužiteljstvu jer ono je zaduženo utvrditi istinu, nego su tu da se brane ni na koji način ne olakšavajući posao suprotnoj strani'.

Na upit koliko će trajati davanje obrane, jer se radi o ukupno pet istraga, odvjetnici su odgovorili da će sve biti stvar dogovora i da se sve ni ne mora riješiti prije godišnjih odmora jer za njih to 'nije velika preša'.

'Već sutra naš klijent ide u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj na pregled, a nakon toga po potrebi i na jedan opsežniji pregled jer stvari s nogom nisu u redu i treba konačno vidjeti što je s tim. Sve to predugo traje, a dobili smo i upozorenja specijalista koji su čuli za simptome da se ne šalimo. Može se raditi i o opasnijim zdravstvenim problemima, pa će Sanader najvjerojatnije i u institucije koje mogu obaviti i magnetsku rezonancu', pojasnio je Prodanović.

Odvjetnici, a posebice Ivo Sanader, kako su poručili, 'ne žele praviti veliku dramu od bolova u nozi'. 'Ni mi, a ni on, ne želimo da ispadne neka žrtva, no objektivno mu stanje nije dobro', poručio je Prodanović dodajući da se Austrijanci očito nisu previše trudili da otkriju u čemu je problem s ozlijeđenom nogom

'Afera Fimi media zapravo je najobimniji od svih predmeta u kojima je bivši premijer osumnjičen. Radi se o aferi izvlačenja novca iz državnih tvrtki na privatne račune, kao i na račune HDZ-a. Afera je pokrenuta kad se doznalo za tajni sastanak u Banskim dvorima na kojemu su 20-ak direktora državnih poduzeća dobili preporuku surađivati s agencijom Fimi media vlasnice Nevenke Jurak.

Ivo Sanader se u tom slučaju tereti kao prvoosumnjičeni. Navodno se udružio s ostalim osumnjičenicima kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, a preko Fimi medije, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Konkretno, Sanadera se tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Općenito, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a USKOK u svim korupcijskim aferama tereti za zlouporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve navode Sanader je još iz pritvora u Salzburgu preko svoga odvjetnika odbio te najavio aktivnu obranu, odbacivanje svih navoda optužbe, davanje protuargumenata te iznošenje svojih dokaza.