UNOSNO SAVJETOVANJE

Sanader od ostavke do Remetinca zaradio 4,4 mil. kuna

10.09.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Tvrtka Alia savjetovanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, protiv kojeg se vode brojne istrage zbog sumnje u korupciju, a nedavno je podignuta i optužnica za ratno profiterstvo, u 2010. godini ostvarila je prihode od 3,9 milijuna kuna! U 2009. godini Alia savjetovanje imala je prihod svega 456.493 kune. Tako je u godinu dana Sanader prihode svoje tvrtke povećao čak 8,5 puta!

Ukupni rashodi Alia savjetovanja, prema financijskom izvještaju za 2010. godinu, iznosili su 2,3 milijuna kuna, pa je Sanader u toj godini ostvario 1,2 milijuna kuna čiste dobiti (nakon oporezivanja). U 2009. dobit je iznosila svega 15,5 tisuća kuna.

Podaci o poslovanju Alia savjetovanja potvrđuju medijske napise o ugovorima koje je Sanader imao s uglednim tvrtkama iz Hrvatske i Europe, piše Večernji list. Prema tim napisima, talijanska bankovna grupacija Unicredit bivšeg je premijera angažirala kao višeg savjetnika i za to mu ukupno platila 180.000 eura. M San grupa za savjetničke je usluge Sanaderu, pak, isplatila oko 300.000 eura, a Geofoto navodno 130.000 kuna. No vlasnik Geofota Zvonko Biljecki demantira taj podatak i tvrdi da je u tri mjeseca Sanaderu isplatio samo 41.000 kuna. Angažirao ga je, kaže, za savjetničke poslove poput stvaranja poslovnih kontakata. Iz UniCredita i M Sana do zaključenja broja nisu odgovorili na naše upite o poslovnoj suradnji sa Sanaderom.

Direktor je Alia savjetovanja Steven Vatroslav Brkić, bivši Sanaderov savjetnik u Vladi, na kojega su Ivo i Mirjana Sanader nedugo nakon što su osnovali tu tvrtku prenijeli svoje vlasničke udjele.

Alia savjetovanje u 2010. imalo je oko 1,66 milijuna kuna potraživanja pa je time ugovoreni iznos poslova koje je Sanader sklopio u toj godini bio oko 5,6 milijuna kuna.

Dugotrajna imovina Alia savjetovanja u 2010. težila je 5,41 milijun kuna, a odnosi se na poslovni prostor koji je odmah nakon osnivanja tvrtke u rujnu 2009. godine Sanader kupio u zagrebačkoj Šarengradskoj ulici. Tih 1037 četvornih metara Sanaderi su navodno kupili kreditom Zagrebačke banke za 5,89 milijuna kuna.

Prema financijskom izvješću, u 2010. otplaćeno je 747 tisuća kuna tog kredita, pa dugoročne obveze Alia savjetovanja sada iznose 5,14 milijuna kuna. Alia savjetovanje Sanaderi su osnovali u rujnu 2009., dva mjeseca nakon njegove ostavke na mjesto premijera. Iako je odlukom direktora Brkića određeno da se dobit od 1,2 milijuna kuna isplati vlasnicima, to ipak nije moguće jer je Županijski sud na USKOK-ov zahtjev blokirao svu Sanaderovu imovinu zbog mogućnosti da ona bude oduzeta ako se utvrdi njegova krivnja za korupciju u mnogim istragama u koje je upleten.

USKOK smatra da su tvrtke Alia i Perbujac, svaka s temeljnim kapitalom od 300.000 kuna, osnovane nelegalno stečenim novcem, izvučenim iz državnih poduzeća preko Fimi medije. USKOK sumnja i da su prostor u Šarengradskoj kupili sumnjivim novcem jer se datumi kupnje te nekretnine i dobivanja kredita ne poklapaju. Stoga istražitelji smatraju da se s tih ukupno šest milijuna kuna, koliko je utrošeno na Aliju i Perbujac, zapravo prao novac.