ULAZAK U NATO

Sanader: Nitko nam više ne može ugroziti slobodu

25.03.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Hrvatska može biti sigurna da nam nitko više ne može ugroziti slobodu, izjavio je premijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru, pozvavši zastupnike da potvrde Sjevernoatlantski ugovor kojim se kraju privodi postupak ulaska Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza.

Premijer Sanader je naglasio da je Hrvatski sabor danas u povijesnoj prigodi uvrstiti Hrvatsku u najvažniju svjetsku sigurnosnu asocijaciju kojoj Hrvatska, istaknuo je, teži još od osamostaljenja.

"Potvrdit ćete da se Hrvatska vraća kući", poručio je zastupnicima, napominjući da je Sjevernoatlantski ugovor iz 1949. Europi donio 60 godina mira i napretka.

Istaknuo je da Hrvatska po svojoj povijesnoj, društvenoj, kulturnoj i svakoj drugoj baštini s pravom želi doprinijeti međunarodnim naporima osiguranja mira i stabilnosti u svijetu.

"Sloboda, mir, demokracija, vladavina prava, ljudska prava, prava nacionalnih manjina, slobodno i odgovorno tržišno gospodarstvo, to su vrijednosti za koje su se naši građani opredijelili još od osamostaljenja", kazao je Sanader.

Premijer je podsjetio da se Hrvatska u Domovinskom ratu uzdala u sebe, ali i u saveznike, da je ponosna na sve ono što je prošla i postigla - danas je ravnopravan čimbenik u međunarodnoj asocijaciji demokratskih zemalja svijeta.

"Hrvatska je uspjela, Hrvatska nikada neće biti objekt tuđih posezanja", poručio je Sanader, ocijenivši da ni jedna moderna europska država nije prošla teži put osamostaljenja.

Napomenuo je da NATO nije samo vojna organizacija, da se nakon pada Berlinskog zida preoblikovao zajedno s Europom i umjesto konfrontacije okrenuo dijalogu, ističući kako Hrvatska želi i mora preuzeti svoj dio odgovornosti za mir i stabilnost u svijetu.

Premijer je poručio da Hrvatska, pred ulaskom u NATO, nikada nije imala bolji i sigurniji međunarodni položaj, naglasivši da članstvo u NATO-u, pogotovo u vrijeme "najteže ekonomske krize novoga svijeta", znači i suradnju s najjačim trgovinskim partnerima, odnosno pripadnost euroatlanstkom tržištu kao pokretaču svjetskog gospodarstva.

"Ulazimo u vrijeme s većim pravima, ali i s većom odgovornosti na međunarodnoj sceni, većom odgovornosti za mir, stabilnost i napredak", poručio je Sanader, naglasivši važnost Hrvatske za stabilnost jugoistočne Europe.

Sanader je zahvalio hrvatskim braniteljima, bez kojih ne bi bilo samostalne Hrvatske niti ulaska u NATO, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, predsjedniku Stjepanu Mesiću, Saboru i parlamentarnoj diplomaciji, prijašnjim vladama.

Zahvalio je i NATO-u na iskazanom povjerenju, izrazivši zadovoljstvo što saborsku sjednicu s galerije prate članovi izaslanstva Parlamentarne skupštine NATO-a koje je u službenom posjetu Hrvatskoj.

Premijer je podsjetio da u NATO-ovim te UN-ovim i mirovnim misijama EU-a sudjeluju hrvatski vojnici, kojima je poručio - "Hrvatska se vama ponosi".

"Prije 15-tak godina strani su vojnici ovdje dolazili, a Hrvatska je danas izvoznik sigurnosti i sjedi za stolom gdje se donose odluke. To je naš uspjeh", poručio je Sanader.

O predloženom potvrđivanju Sjevernoatlanstkog ugovora raspravljaju saborski klubovi.