KOSOR ZA GLOBUS

'Sanader nikad ne bi tražio da mu vratim fotelju'

18.11.2009 u 10:22

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor za Globus je dala opsežan intervju iz kojeg izdvajamo najzanimljivije dijelove

Na pitanje je li uspjela slomiti otpore u stranci, osobito kad je riječ o čišćenju u državnim tvrtkama, i podržava li je sad cijeli HDZ, Kosor je odgovorila:

'Imam puno razumijevanje za to što se nisu svi odmah snašli nakon onoga što se dogodilo HDZ-u i Vladi. Odjednom je, doslovno preko noći, otišao predsjednik stranke i predsjednik Vlade i dogovorili smo se da taj posao preuzmem ja. Dugo godina bila sam drugi čovjek. Ali, druga osoba nikad nije prva, jednostavno nema ni tu snagu, ni tu moć, ni informacije, a ni takav položaj da bi mogla biti autoritet. To je tako, to je normalno.'

Od prve sekunde, kaže Kosor, postavila se tako da će s njom na čelu Vlada raditi timski. Svako mišljenje je dobrodošlo, ali njezina je zadnja, jer je najodgovornija. Premijerka priznaje da je zbog toga bilo 'malih nesporazuma', ali da je to sad riješeno.

Zbog smjena u HEP-u, udaljavanja Damira Polančeca i namjere da riješi situaciju u HAC-u, Kosor je ustvrdila da nije imala nikakvih problema.

'Nije bilo pritisaka. Bilo je jedno sugestija da neke odluke nisu dobre jer se stvara dojam da se ide isključivo na ljude koji su članovi HDZ-a', rekla je Kosor.

Na pitanje bi li išla do kraja i kad bi se otkrilo da je njezin prethodnik, Ivo Sanader, bio u nekoj nedopuštenoj radnji, Kosor je kratko odgovorila da ona ne provodi istrage niti to radi Vlada te da je uvjerena da do pojave takvih informacija nikad neće ni doći.

Premijerka je spremna za zajednički dogovor sa SDP-om kad je riječ o ključnim reformama, ali nije sigurna koliko je to realno sa Zoranom Milanovićem.

'Pokušat ću, iako, moram to reći, iznenađena sam njegovim odbojnim držanjem. Milanović spada u generaciju mlađih političara, dakle ljudi koji ne bi trebali biti opterećeni odlukama ili odnosima s prošlošću. Ostala sam zatečena njegovom isključivošću', rekla je Kosor.

Što se tiče situacije na HRT-u, koji potresaju osobne svađe, premijerka misli da će je riješiti novi zakon Hrvatskoj radioteleviziji koji se, prema njezinim riječima, mora žurno donijeti. Tad bi HRT dobio nadzorni organ, koji sad nema i koji će kontrolirati financije.

'Programsko vijeće HRT-a mora se brinuti isključivo o programu, a ne o svemu i svačemu', istaknula je Kosor.

Na pitanje je li za to da se uklone križevi iz javnih ustanova, premijerska je tek konstatirala da u 'službenim prostorima Vlade križeva nema, a Vlada je javna institucija.'

Također je uvjerena da je Sanader nikad ne bi tražio da mu, da se i vrati u politiku i HDZ, prepusti mjesto predsjednika stranke i premijersku fotelju.