BARBA LUKA BRANI DR.IVU

'Sanader nije htio izvesti puč'

05.01.2010 u 19:00

Bionic
Reading

U intervjuu za Novu TV predsjednik hrvatskog Sabora i najviši HDZ-ov dužnosnik koji je u nedjelju podržao Ivu Sanadera kazao je da to što je izveo bivši premijer 'nije bilo pametno', no da je protiv njegovog izbacivanja iz stranke

Barba Luka iz ovog će skandala, čini se, izaći će bez sankcija. Iako predsjednik Stjepan Mesić od njega trži da podnese ostavku, Bebić je Mesića podsjetio da je on 1994. predvodio politički puč.

'Te se godine dogodio puč i pokušaj svrgavanja ustavno izabranog predsjednika Hrvatske i Vlade i tada je to vodio Mesić', kazao je Bebić.

Kaže da se još aktualni predsjednik 'voli miješati u svašta': 'Nema stvari koju on nije komentirao i za koju nije bio poklopac na loncu ili kanti. Kada njemu netko nešto kaže, Mesić ga nazove šaljivdžijom. To je stil koji ne prolazi.'

Iako prihvaća sve odluke stranke i predsjednice Kosor, Bebić kaže da je Sanader želio 'dinamizirati' stranku: 'Nije želio rušiti predsjednicu. Nije imao pučističke namjere, kako se to želi prikazati.' No Bebić je ipak kazao da Sanaderov potez 'nije bio pametan'. 'Nije bilo ni mjesto, ni vrijeme, ni način', kazao je Luka Bebić.

Istaknuo je da je bio protiv Sanaderovog izbacivanja iz stranke. Također je jasno dao potporu Jadranki Kosor, tvrdeći da stranka mora imati jednog čvrstog lidera. No smatra da je Kosor Sanaderu trebala dati još jednu šansu. 'Na njezinom mjestu bih još jednom pokušao razgovarati sa Sanaderom. Dao bih mu mogućnost da iskaže namjere', pojašnjava Bebić.
 
Kaže da njegova potpora Sanaderu neće imati utjecaja na odnose s premijerkom. 'Ja mogu imati svoje stajalište, ali neću nikome okrenuti leđa, ni Kosor ni HDZ-u', pojašnjava Bebić.

Kaže da su Snaderu okrenuli leđa i oni koji su čvrsto stajali uz njega. Kaže da se nije uzelo u obzir što je Sanader učinio za HDZ od 2000. godine, kada je stranku podignuo s dna.

'Ljudi su vrednovali samo istup u nedjelju, a zaboravili sve što se učinilo u prošlosti', kaže Bebić.

Predsjednik Sabora ne misli da je nakon ove afere ništa slabiji. 'Tko će me polomiti? Ako me netko želi lomiti, neka lomi. Ja ću se braniti', kaže Bebić.

'Otići ću u mirovinu kad mi istekne mandat. Ako se to ne dogodi prije', zaključio je Barba Luka.