SLOVENSKA BLOKADA PREGOVORA

Sanader: Nema mjesta panici

18.12.2008 u 12:08

Bionic
Reading

Hrvatska očekuje da će Slovenija razmotriti i promijeniti svoju odluku o blokadi hrvatskih pregovora s EU, izjavio je premijer Sanader nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Građanima je poručio kako nema mjesta panici

'Poruka je javnosti - nema razloga za nikakvu paniku, Hrvatska će ovaj problem riješiti', poručio je Sanader, naglasivši kako je na sastanku usuglašeno da Hrvatska ni jednim dokumentom ne želi prejudicirati granicu sa Slovenijom, ali i da neće prihvatiti da joj netko drugi zabranjuje dokumente koje će koristiti u postupku međunarodne arbitraže.

'To je neprihvatljivo. Niti bi to Hrvatska tražila od Slovenije, niti ćemo to prihvatiti', istaknuo je, dodavši kako se 'Sloveniji neće popuštati teritorijem'.

'Hrvatska će ući u EU, a samo je pitanje dana, tjedna ili mjeseca kada će Slovenija shvatiti da ne može na ovakav način ucjenjivati', poručio je Sanader.

Ustvrdio je da Slovenija u arbitraži oko granice može donijeti bilo koji dokument za koji smatra da bi bio dobar argument za njezine pozicije, jer 'nema nikakvog razloga zabraniti nekome da donese neki dokument'.

Izvijestio je da je tijekom nedavnog boravka u New Yorku u sjedištu UN-a razgovarao s međunarodnim ekspertima koji su mu rekli kako ne poznaju praksu da je neka zemlja drugoj određivala kojim će se dokumentima služiti. 'Rekli su mi da je to smiješno', kazao je Sanader.

Premijer je ponovio kako Hrvatska smatra da slovenska odluka o blokadi pregovora nije dobra, da je to presedan u dosadašnjim pregovorima između kandidata za članstvo i EU, te da Hrvatska od Slovenije očekuje da odluku razmotri i promijeni.

'Hrvatska to očekuje od Slovenije', rekao je, ali i izrazio uvjerenje da slovenska odluka neće usporiti Hrvatsku u provedbi reformi i njezinim naporima da završi pregovore do kraja iduće godine.

'Cilj ostaje završetak pregovora u 2009.', poručio je Sanader, izvijestivši kako će, u tom smislu, i vlast i oporba svojim međunarodnim kanalima, kontaktu sa srodnim europskim strankama, 'prikazivati situaciju kakva je'.

Najavio je da će premijerima zemalja članica EU uputiti pismo u kojem će ih izvijestiti da Hrvatska ni jednim dokumentom koje koristi u pregovorima ne želi prejudicirati granicu sa Slovenijom, već da želi 'fair i korektan pristup', kakav je, kazao je, sa Slovenijom već dogovoren na Bledu, tijekom susreta s bivšim slovenskim premijerom Janezom Janšom

Taj je dogovor, rekao je Sanader, tada podržao i aktualni premijer Borut Pahor, podsjetivši da su zajedničke komisije krenule s radom (ona o identifikaciji spornih graničnih točaka i ona o pravnom okviru za rješenje spora), te naglasivši kako bi bilo dobro "da se s tim nastavi".

Sanader očekuje da će i skorašnje češko predsjedavanje EU nastaviti angažirani pristup rješavanju problema u hrvatskim pregovorima kakav je imala Francuska, kojoj je zahvalio na angažiranosti da se problem između Hrvatske i Slovenije riješi.

Upitan hoće li prihvatiti jučerašnji Pahorov poziv za razgovorom, odgovorio je da je spreman naći se s Pahorom, da je spreman naći se sa svima kako bi se problem riješio.

Na pitanje kako komentira činjenicu da Hrvatsku blokira mala zemlja, sa samo dva milijuna stanovnika, odgovorio je kako se 'Hrvatska sutra za stolom u EU i NATO-u neće tako ponašati prema Srbiji'.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić naglasila je kako Hrvatska, bez obzira na slovensku blokadu, treba u svakom trenutku biti spremna na završetak pregovora i 'taj posao odraditi u najkraćem roku'.

Na sastanku su, uz premijera i predsjednika Sabora Luke Bebića, nazočili predstavnici SDP-a, HNS-a, HSS-a, IDS-a, HSLS-a, HSU-a i HSP-a.