GRANIČNI SPOR

Sanader: Ne odustajemo od dogovora na Bledu

28.01.2009 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatska nema nikakvog razloga odustati od stava da granični spor sa Slovenijom treba rješavati pred Međunarodnim sudom pravde, poručio je danas u Saboru premijer Ivo Sanader, rekavši kako ne može komentirati prijedlog Europske komisije za rješavanje spora sve dok ne bude služben

ZAGREB - U odgovoru na pitanje pravaša Ante Đapića hoće li Vlada i dalje inzistirati da se granični problemi sa Slovenijom rješavaju isključivo pred međunarodnim pravnim institucijama, Sanader je naglasio da Hrvatska nema razloga odustati od dogovora na Bledu

Taj su dogovor, podsjetio je, podržale i hrvatska i slovenska strana, a njime je utvrđeno da zajedničke komisije definiraju sporne granične točke i pravni okvir kako bi se spor riješio pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

"Odustajanje od toga značilo bi da se netko ne osjeća dovoljno snažan, da mu argumenti nisu dobri i da ima lošiju poziciju. Ne želim da se Slovenci tako osjećaju, neka se osjećaju sigurni. Izaći ćemo s argumentima pred Međunarodni sud pravde i tko ima bolje argumente neka sud presudi, a oba parlamenta trebala bi se obvezati da će prihvatiti pravorijek suda", kazao je premijer.

Sanader je pozdravio uključivanje Europske komisije u spor, istaknuvši da je to i tražio nakon slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU, ali i podsjetivši da Hrvatska još nije dobila nikakav službeni prijedlog Komisije te da ga stoga ne može ni komentirati.

"Držim se dogovora s Europskom komisijom i riječi koju sam dao. Predsjednik Komisije to je tražio od obje strane, da ne komentiramo dok ne završimo", kazao je.

Sanader je ponovio kako hrvatsko-slovenski granični problem datira prije ulaska Slovenije u EU, da stoga Hrvatska, kao i Slovenija, može ući u EU s otvorenim graničnim sporom.

Napomenuo je da je i EU više puta afirmirala načelo da se bilateralna pitanja ne stavljaju u proces pregovaranja, da Hrvatska Sloveniji nikada i nikakve zapreke nije postavljala, već je podupirala njezin ulazak u EU.

Sanader je istaknuo i da je antifašizam u temeljima hrvatske države, ali da se antifašizam dijeli od komunizma, napomenuvši kako su Hrvatska i Slovenija u vremenima zajedničke države dijelile najnaprednije ideje i bili prijatelji.

Stoga je, kaže, njegov komentar na najave slovenskog političkog vodstva o referendumu o ulasku Hrvatske u EU i bio da ga mogu slobodno raspisati, jer je, tvrdi, bio uvjeren da će većina Slovenaca podržati Hrvatsku na putu u Uniju, što je nedavna anketa i pokazala.

"Zato su eksplikacije slovenskog premijera da su oni blokirali Hrvatsku i pregovore da bi preventivno djelovali da ne bi došlo do referenduma koji bi negativno izašao po Hrvatsku potpuno besmislene", rekao je Sanader.

Reagirao je na prozivke iz SDP-a na račun HDZ-ovaca protiv kojih su pokrenuti ili se najavljuju kazneni postupci, nedopustivši ocijenivši da se bilo koga protiv kojega je pokrenut postupak unaprijed proglašava kriminalcima.

Nedopustivo je, istaknuo je Sanader, i da se "vrši zamjena teza" u ranijem SDP-ovom pitanju ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću je li poduzeo kakve mjere da se istraži uloga osoba iz vrha vlasti u slučaju Maestro, spomenutih na USKOK-ovoj snimci pregovora optuženog Josipa Matanovića s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem

"Kada me se spomenulo u slučaju pouzdanika, to je teza obrane. Teza obrane je da je pouzdanik, u slučaju protiv dužnosnika Hrvatskog fonda za privatizaciju, spominjao moje i imena još nekih ljudi u dogovoru s nama i državnom odvjetnikom kako bi navukao dužnosnike HFP-a na kriminalne radnje i time ih uhapsili. To je bila teza obrane", rekao je Sanader.

"Što god oni rekli, neće nas spriječiti u borbi protiv kriminalnih radnji i korupcije. Ni mene osobno, ni moju Vladu, ni parlamentarnu većinu u Saboru", dodao je.