PREMIJEROV REVIZIONIZAM

Sanader napao SDP zbog komunizma

15.05.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Na središnjem predizbornom skupu koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a za Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split na splitskoj Pjaci u četvrtak navečer predsjednik HDZ-a Ivo Sanader oštro je kritizirao neovisnog kandidata za gradonačelnika Željka Keruma i kandidata koalicije SDP- HNS- DC- HSU Ranka Ostojića, ustvrdivši da niti jedan od njih ne može biti splitski gradonačelnik jer nisu sposobni za to i jer bi to značilo eksperiment za Split koji se ne smije dopustiti

SPLIT - Glas za kandidata HDZ-ove koalicije za splitskog gradonačelnika Ivana Kureta glas je za budućnost djece u Splitu, rekao je Sanader.

'Nećemo dopustiti da Kerum vlada Splitom jer on to ne zna...Neka Kerum radi svoj posao i rješava probleme svojih tvrtki i neka plaća ljudima koji kod njega rade i subotom, a veliko je pitanje plaća li ih', kazao je Sanader.

'Dosta nam je blefera, onih koji su do podne pijani a popodne spavaju i koji nemaju pojma što je politika. Dosta nam je onih koji misle da se novcima može dobiti sve', rekao je Sanader. Oni koji se dvoume i koji jedu janjentinu kod Keruma, 'neka jedu njegovu janjetinu, a glas daju Kuretu', kazao je. 'Svaki glas koji ide Kerumu, slabi našu poziciju u Splitu, a jača SDP-ovu i Ostojićevu', tvrdi Sanader.

'Ostojić ne može biti gradonačelnik Splita jer nije iz ovog grada, on se na prošlim izborima kandidirao u nekoj drugoj županiji, ne zna ni on u kojoj', kazao je Sanader.

'Mi smo 90-tih godina pod vodstvo Franje Tuđmana i uz naše branitelje, uz momke iz cijele Hrvatske i BiH stvorili Hrvatsku državu, a danas SDP traži da ne pomažemo projekte Hrvata u BiH', kazao je Sanader. Ta stranka, kazao je, traži da se hrvatskim Ustavom onemogući glasovanje Hrvatima izvan Hrvatske, a predlaže i da se zakonom uvede porez na kamatu, što je za HDZ neprihvatljivo.

'SDP traži izbacivanje vjeronauka iz škola jer vjeronauk smeta onima koji bi htjeli zataškati komunističke zločine poslije Drugog svjetskog rata', rekao je i dodao kako 'ima i u Splitu onih koji su počinili takve zločine'. 'Ako je netko u antifašističkoj borbi, po kojoj je Hrvatska na strani pobjednika Drugog svjetskog rata, počinio zločine onda mu se mora suditi jer zločin ne zastarijeva', istaknuo je Sanader.

Rekao je da je SDP sljednik komunističke partije koja je do 90-tih godina bila protiv svega što je hrvatsko, demokratsko i europsko. 'Logično je da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović potpisivao traženje referenduma protiv NATO-a jer su se njegovi politički preci Komunistička partija Hrvatske i Jugoslavije borili protiv NATO-a', kazao je Sanader.

U iscrpnom govoru na ispunjenoj splitskoj Pjaci, Sanader je slovenskom državnom vodstvu ponovno poručio da ne ucjenjuje Hrvatsku jer je i Slovenija ušla u EU bez riješenog graničnog pitanja sa Hrvatskom. 'Poručujem Slovencima: ostavite se ćorava posla, nećete ucjenjivati Hrvatsku i neće nitko spriječiti Hrvatsku pri ulasku u EU...Ako Europa ima šansu, a ja vjerujem da ima, onda je ona samo na temelju jednakih standarda, ne mogu biti dvostruki standardi', rekao je Sanader.

Na predizbornom skupu koalicije HDZ-a, HSS-a i HSLS-a na splitskoj Pjaci govorili su još član predsjedništva HDZ i ministar obrazovanja znanosti i sporta Dragan Primorac, te koalicijski kandidati za gradonačelnika Ivan Kuret (HDZ) i za župana Splitsko-dalmatinskog Ante Sanader (HDZ).

U višesatnom programu nastupili su glazbenici Đani Stipaničev, Mladen Grdović, Zorica Kondža i klapa Šufit.