NEPOZVANI GOST

Sanader naljutio Kosor?

10.12.2009 u 20:19

Bionic
Reading

Bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a na Tuđmanov grob došao je mimo protokola. U najavi HDZ-a vezanoj za obljetnicu Tuđmanove smrti nigdje nema imena Ive Sanadera. Njegov dolazak na Mirogoj vidno je iznenadio cijelo izaslanstvo. Premijerku Kosor čak i razljutio

Prema protokolu, piše Jutarnji list, uopće nije bilo predviđeno da se bivši premijer pojavi s izaslanstvom HDZ-a.

Distanca između Kosor i Sanadera

Bivši šef Vlade na Mirogoju se kratko zadržao. Samoinicijativno je novinarima, odmah nakon premijerke, dao izjavu. Bilo je uočljivo da njih dvoje gotovo uopće nisu komunicirali, držali su se hladno i distancirano. Premijerka Kosor isključivo se družila i razgovarala s Andrijom Hebrangom, koji se također nije družio s bivšim premijerom. Upućeni kažu da je odnos premijerke prema Sanaderu najbolji dokaz kako se ona više ne želi pojavljivati u njegovu društvu i kako je s njim zapravo prekinula svaku ozbiljniju komunikaciju.

Njihov zadnji susret odigrao se prije nešto više od mjesec dana kada su se zajedno pojavili na večeri u restoranu Baltazar. I ostali dužnosnici HDZ-a, doznajemo, u zadnje vrijeme ne komuniciraju s bivšim premijerom, posebno ne nakon što mu je nekoliko njih javno poručilo da se ne vraća '‘jer im je bolje bez njega'.

Odaje ih govor tijela?

Zategnuti odnosi vidljivi na prvi pogled?

Zategnutu atmosferu vjerno su dočarale i fotografije snimljene na Mirogoju. Govor tijela Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor jasno je pokazao kakvi su aktualni odnosi u najvećoj stranci. U tihom razgovoru, okrenuti i odmaknuti od Sanadera, koji je stajao u sredini pogleda uprta u daljinu, kamera je uhvatila Hebranga i Jadranku Kosor. Odmah do njih našao se Šeks, ali u pozadini, kao da ne zna kojoj strani da se priključi. S pozom sličnom bivšem premijeru i tik uz njega stajao je Bebić, dok ih je sve redom s druge strane namršteno gledao Milinović.

'Nije se trebao niti pojaviti'

Nakon Mirogoja izaslanstvo se uputilo u Veliko Trgovišće, no Sanader, doznajemo, unatoč pozivu nije otišao s njima. U vrhu HDZ-a različito se komentira dolazak bivšeg premijera Ive Sanadera na Tuđmanov grob. Dok jedni u tomu ne vide ništa čudno, oni skloniji premijerki Jadranki Kosor smatraju da se Sanader uopće nije trebao pojaviti s izaslanstvom. On je, uvjereni su, iskoristio dolazak delagacije HDZ-a na Mirogoj kako bi se pokazao u društvu najviših stranačkih dužnosnika te demonstrirao da je on ipak i dalje počasni predsjednik stranke. Sanader se istodobno nametnuo i kao najveća zvijezda ceremonije: svi su, naime, objektivi bili upereni prema njemu.