PREMIJER OPTIMISTIČAN

Sanader najavio pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima

12.03.2009 u 23:03

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader u četvrtak navečer je na proslavi 19. godišnjice osnutka ogranka stranke u Rijeci najavio pobjedu HDZ-a na lokalnim izborima u svibnju


Kriterij pobjede bit će najveći broj osvojenih mjesta župana, gradonačelnika, načelnika općina i vijećnika. HDZ će pobijediti, jer je najjača politička snaga u Hrvatskoj, ima najviše članova i najviše birača, rekao je Sanader na proslavi na kojoj su, među ostalim, bili i članovi Predsjedništva HDZ-a.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je govoreći o brodogradnji kazao da će Vlada kojoj je na čelu učiniti sve da se sačuva ta djelatnost i sva radna mjesta te da brodogradnja ponovno bude hrvatski brend u svijetu.

Komentirajući slovensku blokadu hrvatskih pregovora s EU, ustvrdio je da takvo ponašanje nije u redu jer je, podsjetio je, Slovenija ušla u NATO i EU 2004. uz hrvatsku potporu, a s istim otvorenim graničnim pitanjima. Takvo ponašanje nije u skladu s načelima osnivača EU, kazao je Sanader rekavši da je EU utemeljena na solidarnosti i toleranciji. Hrvatska će inzistirati da ta načela u EU žive i danas, a ako Europa zaboravi ta načela, eurointegracije nemaju šanse za opstanak, rekao je Sanader.

Granično pitanje Hrvatske i Slovenije može riješiti samo Europski sud pravde ili srodna pravosudna institucija, kazao je pozdravivši uključenje Europske komisije u rješavanje tog problema. Europska komisija ima dobre namjere u odnosu na Hrvatsku i želi da se pregovori završe do kraja ove godine, a to se još uvijek može postići, smatra Sanader. Istaknuo je da će Hrvatska ući u Europsku uniju, ali za to neće dati ni centimetar svog prostora.
Na skupu su još govorili članovi Predsjedništva HDZ-a Božidar Kalmeta i Damir Polančec. Kalmeta je kazao da se vlast u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, gdje vlada SDP sa koalicijskim partnerima, mora promijeniti jer, kako je naveo, Rijeka i županija stagniraju tamo gdje bi trebali poteze povući gradonačelnik i župan. Ova Vlada napravila je više za Rijeku nego sve Vlade prije nje, rekao je Kalmeta nabrojivši projekte u realizaciji poput cestovne infrastrukture, ulaganja u lučki prostor, sveučilišnog kampusa.

Polančec je kazao da vlasti s tog područja nisu dovoljno angažirane u traženju novaca kojima Vlada sufinancira razvoj poduzetničkih zona te ustvrdio da župan i gradonačelnik Rijeke ne samo da ne surađuju s Vladom, nego ni međusobno.

Predstavila se kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Vesna Buterin istaknuvši da Vlada pokazuje da brine o svim krajevima Hrvatske potezima poput spašavanja brodogradilišta 'Viktor Lenac' iz stečaja te osiguranja posla za '3. Maj' kao i izgradnjom prometne infrastrukture. Ocijenila je da Rijeka stagnira proteklih 19 godina navevši da je vrijeme potrošeno u 'tobožnjoj posvađanosti' Zagreba i Rijeke.

Kandidat za župana Josip Borić kazao je da je kao župan spreman stvoriti punu suradnju lokalne i državne vlasti navevši da županijski proračun mora biti više razvojan i otvoren svim jedinicama lokalne samouprave u jednakoj mjeri.