AFERA PODRAVKA TRESE VLADU

Sanader na sastanku vrha HDZ-a

Bionic
Reading

Afera u Podravci bila je dovoljan razlog za hitan sastanak vrha HDZ-a na koji je pozvan i počasni predsjednik dr. Ivo Sanader. Prema pisanju Večernjaka, tema sastanka bila je aktualna afera u Podravci, napadi na Polančeca, kao i posljedica tog slučaja na predsjedničku kandidaturu Andrije Hebranga

Jutarnji.hr piše da je zaključak spomenutog sastanka bio kako se HDZ neće odreći ministra Polančeca te da u stranci nema podjela. Sanader je članove predsjedništva pozivao na jedinstvo u trenucima kada javnost i pojedini mediji žele unijeti razdor u redove stranke.

Izvori Jutarnjeg tvrde da je uglavnom komentirao novinske napise o aferama koje su uslijedile nakon njegovog odlaska iz stranke. Članovi predsjedništva odbacili su informacije po kojima pojedini ministri 'pakiraju' Damiru Polančecu u aferi Podravka, smatrajući da je riječ o podmetanjima iz redova oporbe.

No ostaje činjenica da su koalicijski partneri HDZ-a, predvođeni Miloradom Pupovcem (SDSS) i ostalim manjincima, zatražili od J. Kosor da sama razriješi taj problem prije rasprave u Saboru.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, prema pisanju Večernjaka, pak ima odriješene ruke, ovisno o dokazima kojima raspolaže, da privede ili samo ispita Damira Polančeca. Polančecovi kolege tvrde da Bajić nema nijedan dokaz za to da je potpredsjednik Vlade umiješan. Trenutačno, može mu se prišiti tek da je za plan morao znati.

Neformalno odobrenje Bajić je dobio od premijerke Kosor koja svog potpredsjednika neće ni na koji način braniti. Takav svoj stav pokazala je i na sjednici Vlade. Tijekom sjednice u nekoliko ga je situacija mogla, barem na načelnoj razini, zaštititi ili mu dati podršku, ali to je propustila učiniti. Znakovito je i to da se premijerka na dan uhićenja vrha Podravke nije očitovala o aferi koja Vladu potresa mjesecima.

Ipak, jučer je na Markovu trgu afera Podravka bila glavna tema svih razgovora. Iako su izvori iz Vlade kontradiktorni, svi spominju podugačke razgovore o aferi na sjednici užeg kabineta, kao i razgovor Kosor – Polančec u četiri oka. Prema nekim tumačenjima, J. Kosor rekla je Polančecu kako nema namjeru zaštititi ga, nego da će postupati sukladno onome što se istragom utvrdi.

'Jeste li na sastanku HDZ-a razgovarali o smjeni ministra Polančeca?' upitali su novinari Večernjeg lista u četvrtak navečer premijerku Jadranku Kosor na izlasku iz prostorija te stranke na Trgu hrvatskih velikana.

'Ne! Razgovarali smo o predsjedničkoj kampanji A. Hebranga, o nekim novim idejama, ali i o iznenađenjima', odgovorila im je premijerka ne želeći otkriti o kojim je to iznenađenjima riječ jer, dodala je, onda to ne bi bila iznenađenja. Na pitanje jesu li koalicijski partneri od nje tražili Polančecovu smjenu nakon što su uhićeni čelnici Podravke premijerka je odgovorila da nisu.

'Dakle, Polančec je siguran?' pitali su ponovo. 'Sve sam vam rekla', odgovorila je J. Kosor.