SALZBURŠKI UZNIK

Sanader može samo sanjati obranu sa slobode

20.12.2010 u 15:24

Bionic
Reading

Nagađanja da bi Ivo Sanader uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode mogla bi ostati smo optimistična vjerovanja Sanaderove obrane

Pozivajući se na blagonaklonost austrijskih sudbenih vlasti prema odobravanju jamčevine osobama u ekstradicijskom postupku, što se pokazalo i na primjeru Vladimira Zagorca, Vjesnik je objavio da postoji mogućnost da sud u Salzburgu pusti bivšeg premijera da se uz novčanu garanciju brani sa slobode.

Jedan od najpoznatijih bečkih odvjetnika Gerald Ganzger, koji se u Zagorčevu slučaju izborio za puštanje uz jamčevinu, za Vjesnik je potvrdio te navode. 'U cijeloj svojoj praksi gotovo se i ne sjećam slučaja da je austrijski sud tijekom ekstradicijskoga postupka ikome odbio jamčevinu. Jedini slučaj kojeg se sjećam bila je jedna žena optužena za ubojstvo. Nju je sud zadržao u pritvoru do izručenja', rekao je Ganzger.

Prema odvjetniku Ganzgeru, 'generalno gledano, za sud je kod donošenja odluke o jamčevini svakako važan i takav detalj koji bi govorio u prilog činjenici da ta osoba tijekom postupka neće napustiti Austriju'.

'Prerano je govoriti o našim budućim koracima, pa i o tome kada ćemo ponuditi jamčevinu, no svakako ćemo to razmotriti na sastanku s bečkim odvjetnikom Wernerom Suppanom', rekao je za Hinu odvjetnik Goran Suić, kojemu je Sanader prošlog tjedna potpisao punomoć za zastupanje. Suić je dodao da će njegov kolega iz ureda Ivan Lovrić poslijepodne predati punomoć za zastupanje u Hrvatskoj, a 21. prosinca branitelji kreću u Salzburg, gdje je Sander već desetak dana u ekstradicijskom pritvoru.

Na sudsku odluku svakako će utjecati i činjenica hoće li Austrija podignuti optužnicu protiv Sanadera te težina kaznenog djela kojim ga budu teretili. Prema najavama, tijekom današnjeg dana trebalo bi biti poznato hoće li Sanader postati osumnjičenik za pranje novca i u Austriji. Naime, Tužiteljstvo u Insbroucku ispituje je li Sanader prao novac preko jedne tirolske banke. Iz pritvora u Salzburgu u srijedu videolinkom svjedočit će pred parlamentarnim povjerenstvom u Klagenfurtu o slučaju Hypo.

'Među pitanjima koja mu želimo postaviti bit će odnosi s austrijskim i njemačkim političarima, između ostalog s Kultererom i Striedingerom, te kakav je bio njihov utjecaj na Hrvatsku. Posebno nas zanima kako je rasla Hypo banka u Hrvatskoj i kako je došlo do njezine prodaje njemačkoj Bayeriche Landesbank. Svakako je zanimljivo to što su u Hrvatsku stizali veliki krediti iz Klagenfurta. Možda Sanader zna za neke kredite', kazao je predsjednik Povjerenstva Rolf Holub u razgovoru za tportal. Što će Sanader odgovoriti, dopušteno će biti bilježiti medijima i tužiteljstvu. No, Sanader će uz konzultacije sa svojim odvjetnikom odlučiti kakve informacije će podijeliti s austrijskim parlamentarcima. Sa svjedocima iz hrvatske Povjerenstvo dosad nije imalo previše sreće, no Sanader je jedan od onih koje sada možemo dobiti vrlo lako, premda ne znamo koliko će nam podataka biti spreman otkriti', pojasnio je Holub.

Da je malo vjerojatno da se Sanadera pusti uz jamčevinu, govori i nedavna izjava glasnogovornice tužiteljstva u Salzburgu, Barbare Feichtinger, koja je istaknula da u slučaju Sanader postoji opasnost od skrivanja činjenica, pa u tom slučaju nije predviđeno puštanje uz jamčevinu.