DRŽAVNE JASLE

Sanader je zaposlio 20 prijatelja

Bionic
Reading

Budući da je odluka vodstva HDZ-a o izbacivanju Ive Sanadera iz njegovih redova naišla na opće odobravanje članstva stranke, dalo bi se zaključiti da je bivši premijer zadužio tek šačicu saborskih zastupnika i prijatelja koji su mu ostali vjerni do kraja. Istina je, međutim, drukčija

Ne računajući brojne ministre i članove Predsjedništva stranke koji su glasali za Sanaderov kraj u HDZ-u nakon što ih je on ubacio u vrh stranke, još je najmanje dvadesetak državnih tajnika, pomoćnika ministara i menadžera u javnim poduzećima zauzelo sadašnje pozicije voljom Ive Sanadera, piše Slobodna Dalmacija

Među potonjima su svakako državni tajnik u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku Igor Lučić, ravnatelj Carine Mladen Barišić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo

Na jahti Igora Lučića Sanader je sa suprugom Mirjanom proveo dio lanjskog godišnjeg odmora, što je potvrdilo status tog državnog tajnika kao jednog od najboljih prijatelja Sanaderovih.

Zanimljivo je da je nakon Sanaderova odlaska iz Vlade Lučić dodatno napredovao, pa je tako sredinom prosinca prošle godine postavljen za predsjednika Nadzornog odbora zagrebačkog “Končara”. Lučić je u “Končar” imenovan kao predstavnik države.

Prijateljstvo šefa Carine Mladena Barišića sa Sanaderom nikada nije tako javno dokumentirano kao Lučićevo, no nikada nije ni dovođeno u pitanje. Barišić je član Središnjeg odbora HDZ-a i kao takav se našao na stranačkoj listi za Prvu izbornu jedinicu na posljednjim parlamentarnim izborima. Smatralo ga se jednim od šefova stranačkih financija dok je HDZ-om drmao Sanader.

Među Sanaderove kadrove u Ministarstvu financija, osim Barišića, ubraja se i ravnatelja Porezne uprave Ivicu Mladinea, koji nije u bližem srodstvu s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinkom Mladineom.

Na Sanaderovo zauzimanje na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu turizma došao je Branko Grgić, još jedan iz splitske garniture HDZ-a i osoba koju s bivšim premijerom veže mnogo više od stranačke pripadnosti. S Grgićevim imenom spekuliralo se uvijek kada bi se ispraznilo neko od važnijih mjesta u Vladi, upravo zbog Grgićeve bliskosti sa Sanaderom koja vuče korijene iz vremena kada je bio predsjednik “Hajduka”.

Primjere “nesplitskih” HDZ-ovih kadrova koje je forsirao Sanader predstavljaju Grga Ivezić, koji je vodio razne državne institucije, a sada je direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, predsjednik Uprave Fine Mato Regvar, šefica javne nabave Marija Pejčinović-Burić i prvi čovjek Državnog inspektorata Kruno Kovačević.

Svi oni, osim Kovačevića, članovi su Središnjeg odbora HDZ-a, tijela koje će, kada se za to ukaže prilika, zacijelo dati potporu najnovijim odlukama Predsjedništva stranke.

Sudeći prema raspoloženju u Predsjedništvu stranke i među njezinim saborskim zastupnicima, mala je vjerojatnost da će neki od spomenutih Sanaderovih kadrova glasovati kontra većine Središnjeg odbora.