HRVAT IZ KANADE OPTUŽUJE:

'Sanader je štitio ljude koji su htjeli ubiti moju obitelj'

24.09.2009 u 22:40

Bionic
Reading

Hrvat Branko Kakarić, koji danas živi u Kanadi, poslao je sudionicima samita Global Creative Leadership, koji će se od 23. do 25. rujna održavati u New Yorku a na kojem bi trebao govoriti bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, prosvjedno pismo protiv tog nastupa

On tvrdi da je 2006. godine bio primoran napustiti Hrvatsku jer je strahovao za svoj život. Kakarić, koji je u Hrvatskoj bio šef tvrtke za razminiranje Exbel-Emercom, navodno je otkrio korupciju i kriminal u humanitarnom razminiravanju. On tvrdi da su u Hrvatskoj njegova ljudska prava bila grubo prekršena dok je Sanader vodio Vladu te je zbog svega bio četiri godine odvojen od obitelji, piše Croatian Times.

'Već 2002. godine moja je obitelj napadnuta ekplozivnom napravom te su na naše obiteljsko imanje postavili mine. Sanader, koji je tada bio premijer, ništa nije htio napraviti kako bi zaštitio moju obitelj', požalio se Kakarić.

On kaže da je nakon pritisaka od strane nevladinih udruga tijekom 2004. godine Sanader rekao da će napraviti sve kako bi se mine uklonile s Kakarićeva posjeda, ali naposljetku to nije učinio. Nezadovoljni Kakarić dalje navodi da ljudi koji su njegovu obitelj napali eksplozivom nikad nisu sankcionirani.

Također je optužio Sanadera da je on osobno naredio opstrukciju cijelog procesa istrage o tom slučaju te tvrdi da je i danas zbog tih mina opasno živjeti na njegovu imanju. Kakarić je navodno upozorio i predsjednika Mesića da se eksplozivne naprave iz projekata razminiranja Hrvatske kradu i koriste u kriminalne svrhe. Kao primjer naveo je slučaj Viking u kojemu je hrvatska policija uhitila skupinu Hrvata koji su pravili bombe za švedsku mafiju.

Uzimajući sve u obzir, Kakarić smatra da organizatori skupa ne bi smjeli dopustiti Sanaderu da govori na samitu.