ANALIZA NASTUPA

Sanader je 'pojeo' Povjerenstvo

12.10.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Tim se riječima najbolje može opisati današnje izlaganje bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine. Ljiljana Buhač, stručnjakinja za komunikaciju i govor tijela, Sanaderov je nastup opisala kao bahat i potpuno superioran

'Sanader je danas pokazao da potpuno vlada situacijom. Bio je superioran nad Povjerenstvom koje se pokazalo potpuno slabim', rekla je za tportal Ljiljana Buhač.

Naime, predsjednici Povjerenstva Dragici Zgrebec drhtao je glas dok je Sanaderu postavljala pitanje koje se iz jednostavnog pretvorilo u njezin monolog. 'Skoro da mu se svojim nastupom ispričavala što mu uopće postavlja pitanje', kaže Buhač.


Sanader je svoju bahatost pokazivao i pokretima ruku. Više je puta dizao kažiprst prema Povjerenstvu, što je znak agresivnosti, te je nekoliko puta otvorenim dlanom sjekao zrak, što je poruka 'ovo dobro zapamtite'. 'Sanader se dobro koristi neverbalnom komunikacijom', smatra Buhač.

Svoju poruku Sanader je odaslao i odjećom. 'Plava kravata znak je uspjeha i rizika. Odijevanjem je pokazao da je spreman obraniti svoj posao', pojasnila nam je Buhač.

Smatra da je bivši premijer pokazao da zna govoriti te da je i prilikom ulaska u dvoranu pokazao tko je glavni. 'Kada je ušao u dvoranu i sjeo na svoje mjesto, mirno je pogledom prelazio preko članova Povjerenstva', rekla je Buhač i zaključila da je Sanaderovo samopouzdanje raslo što je saslušanje odmicalo.

Na pitanje je li Sanaderova bahatost lažna ili pak on doista smatra da je nevin, Buhač kaže: 'Ne smatra on da je jedini kriv. Njegovo sigurno držanje govori: Ako padam ja, bit će još onih koji će pasti.'