VLADIMIR ŠEKS:

'Sanader je htio paralelno voditi Vladu'

23.10.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks danas je odbacio primjedbe Ive Sanadera da su u Hrvatskoj na djelu nedemokratska događanja, te istaknuo kako je 'borba protiv korupcije započela i razmahala se Sanaderovim odlaskom iz politike'

Sanader je jučer svoje aktiviranje saborskog mandata obrazložio riječima da se na to odlučio zbog nevejerojatno nedemokratskog razvoja događaja u Hrvatskoj, a Šeks je danas u Splitu novinarima rekao kako nije jasno što je Sanader pod time mislio

'Možda je Sanader pod time mislio da su nakon njegova prošlogodišnjeg odlaska iz politike uslijedili događaji kojima su predsjednica Vlade Jadranka Kosor, Vlada i vladajuća koalicija maksimalno zaoštrili borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala', rekao je Šeks.

Istaknuo je kako je 'borba protiv korupcije započela i razmahala se Sanaderovim odlaskom iz politike', te da u borbi protiv tog zla nitko nije nedodirljiv

Tumačeći nadalje Sanaderovu izjavu o nedemokratskom razvoju događaja u Hrvatskoj, Šeks je ironičnim tonom kazao kako je on pod time mislio 'možda na deblokadu pregovora s Europskom unijom što su učinili Vlada Jadranke Kosor i vladajuća koalicija'.

'Svi događaji i reforme, a posebice reforma pravosuđa koji su doveli Hrvatsku pred vrata EU, uslijedili su nakon Sanaderova odlaska iz aktivne politike', dodao je Šeks.

Šeks je rekao i kako je Sanader pod nedemokratskim razvojem događaja možda mislio 'na događaj kada su HDZ, predsjednica Vlade i Vlada spriječili njegov pokušaj upravljanja Vladom i pojedinim ministrima posebnom paralelnom linijom zapovijedanja'.

Sanader je, po Šeksovim tvrdnjama, pojedinim ministrima izdavao naputke, ali je to presječeno 3. siječnja ove godine kada mu je prestalo članstvo u HDZ-u.

'Možda Sanader nedemokratskim smatra činjenicu da je spriječen njegov pokušaj da paralelno vodi vladu', kazao je Šeks.

Na pitanje novinara hoće li Sanaderu biti ukinut saborski imunitet, Šeks je kazao da će se to dogoditi ako se protiv njega pokrene i potvrdi optužnica.

'Nikome saborski mandat nije zaštita od kaznenog progona za kazneno djelo kojeg se progon vrši po službenoj dužnosti', kazao je Šeks. Podsjetio je da je Sabor skinuo imunitet svim zastupnicima od 90-tih godina protiv kojih je zatraženo pokretanje kaznenog postupka.

'Ako se u ovom slučaju pokrene kazneni postupak za kazneno djelo, a sada se po Zakonu o kaznenom postupku – kazneni postupak pokreće potvrđivanjem optužnice, Sabor će na zahtjev Suda sigurno skinuti imunitet Ivi Sanaderu ili bilo kojem drugom zastupniku protiv kojeg bude podnijeta optužnica za kazneno djelo', objasnio je Šeks.

Na pitanje postoji li mogućnost povratka Ive Sanadera u HDZ, Šeks je rekao kako je to moguće jedino kada se otkrije zakon kojim će se riješiti kvadratura kruga.

Potpredsjednik Sabora Šeks danas u Splitu nazoči Međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije (PEU) pod nazivom 'Europska ideja socijalne pravednosti –Hrvatska i Europska unija'.