DOŠAO JE I TAJ DAN

Sanader iz BMW-a u Renault star 42 godine?

Bionic
Reading

Sanader se u 'civilstvo' vraća nakon punih 20 godina jer je u cijelom tom razdoblju uživao reprezentativne povlastice s različitih političkih razina.

Prvih je deset godina obnašao visoke dužnosti u administraciji predsjednika Franje Tuđmana, a potom mu je od 2000. do 2003. povlastice osigurala stranka jer je bio predsjednik, piše Večernji list

Sanader na posao tramvajem

U čemu će se Sanader u budućnosti voziti ostaje dvojbeneo. Naime, uimovinskoj kartici naveo je da posjeduje Renaluta 8, old timera iz1967. godine dok mu se supruga vozi u Mercedesu starom deset godina.Hoće li građanin Sanader na budući posao stizati javnim gradskimprijevozom, old timerom ili će ga supruga do Sabora voziti ostaje zavidjeti.

Ivo Sanader od danas gubi premijerske povlastice i vraća se u status prosječnog Hrvata koji nema službeni automobil, vozača ni osobne čuvare. Točno na Sveta tri kralja Sanaderu istječe zakonsko pravo da kao bivši premijer još šest mjeseci nakon prestanka mandata uživa u privilegijama posebno štićene osobe.

Bivši premijer na raspolaganju je proteklih pola godine imao državni BMW, vozača i nekoliko osobnih čuvara, izabranih da ga štite u posebnoj jedinici MUP-a koja se bavi osiguranjem još u vrijeme kad je vodio Vladu, a koji su se proteklih mjeseci izmjenjivali u "šihtama".

Sanader se u "civilstvo" vraća nakon punih 20 godina jer je u cijelom tom razdoblju uživao reprezentativne povlastice s različitih političkih razina. Prvih je deset godina obnašao visoke dužnosti u administraciji predsjednika Franje Tuđmana, a potom mu je od 2000. do 2003. povlastice osigurala stranka jer je bio predsjednik. Premijerske povlastice uživao je od kraja 2003., kad se pod njegovim vodstvom reformirani HDZ vratio na vlast.

Sanaderu 15. siječnja prestaje moratorij od šest mjeseci u kojemu nije smio aktivirati saborski mandat jer ga je zamrznuo nakon odlaska s čela Vlade. Poslije tog datuma dovoljno je da u bilo kojem trenutku pisanim putem obavijesti predsjednika Sabora Luku Bebića da želi aktivirati zastupnički mandat.

Njegova zamjenica u saborskim klupama Željana Kalaš morala bi mu u tom trenutku prepustiti mjesto. Kad bi se Sanader vratio u Sabor kao HDZ-ov zastupnik, Jadranka Kosor i Vlada čitavo bi vrijeme mučili muku s remetilačkim faktorom u vlastitim redovima.

Ne treba sumnjati da bi Sanader pokušao okupiti oko sebe što više saborskih zastupnika te se uz njihovu potporu neprekidno konfrontirati sa šeficom HDZ-a i premijerkom, kako bi je zaplašio i stavio pod kontrolu.

Budući da takvu situaciju ne bi trpjeli ni koalicijski partneri, te da bi to nužno dovelo do izvanrednih parlamentarnih izbora, jasno je da Jadranka Kosor nije imala nikakav manevarski prostor čak i da je željela dogovoriti primirje i suživot s njime.

Vrati li se Sanader u Sabor kao neovisni zastupnik, može se očekivati da će uz njega ostati samo nekoliko njegovih prijatelja.

Sanadera bi, kako se čini, u vatru i vodu pratili Luka Bebić, Mario Zubović, Petar Selem, Jerko Rošin te eventualno zahvalni bivši sindikalac Boris Kunst, kojemu je Sanader poklonio mjesto u Saboru, a time mu osigurao i sve povlastice koje pripadaju zastupniku, pa i mirovinu.

Ni taj scenarij za Jadranku Kosor ne bi bio manje dramatičan jer bi joj Sanader uz pomoć te petorice zastupnika srušio parlamentarnu većinu sa 82 na 76 glasova. U tom bi slučaju morala tražiti dodatnu potporu među trojicom zastupnika HDSSB-a i HSP-a. Luka Bebić bi u tom pučističkom scenariju morao biti smijenjen s mjesta predsjednika Sabora, a na to bi mjesto vjerojatno HDZ izabrao parlamentarnog veterana Vladimira Šeksa