'KURIR' ŠEKS

'Sanader i ja samo smo prenijeli već složene transkripte'

26.04.2011 u 18:35

Bionic
Reading

'Sanader i ja smo samo preuzeli pripremljene materijale i prenijeli ih u HDZ, gdje su i sada', zaključio je Šeks u izjavi za Večernji list dodajući da nisu preuzeli audiosnimke niti zna što se s njima događalo, naglašavajući da je njegova uloga bila isključivo 'kurirska'

Kako piše Večernji list, Vladimir Šeks kaže da je nakon Tuđmanove smrti obnašao funkciju v. d. predsjednika HDZ-a te da je zajedno s Ivom Sanaderom, koji je tada bio u predsjedništvu stranke, došao u Ured predsjednika radi preuzimanja transkripata koji su već bili pregledani i popisani, piše Večernji list.

'Bila je riječ o razgovorima koje je Tuđman vodio s ljudima iz stranke i koji su se odnosili isključivo na HDZ', kaže Šeks, navodeći da je samo tehnički preuzeo tu dokumentaciju koja je već bila složena u kutije. Navodi da se radilo o stotinjak transkripata, da su bili označeni, ali ne po sadržaju, nego su se koristile signature određenog broja.

'Sanader i ja smo samo preuzeli pripremljene materijale i prenijeli ih u HDZ, gdje su i sada', zaključio je Šeks dodajući da nisu preuzeli audiosnimke niti zna što se s njima događalo. Osim što je kazao kako je u vezi s Tuđmanovim transkriptima njegova uloga bila 'kurirska', Šeks nije na tu temu želio ništa drugo komentirati.

Odmah nakon Mesićeva prozivanja, u nekim je medijima reagirao i Miroslav Tuđman, kazavši da nije čerupao dokumentaciju u Uredu predsjednika, nego da je samo uzeo stvari koje su se ticale obitelji pokojnog Franje Tuđmana.

Vesna Škare-Ožbolt
tvrdi da od Tuđmanove smrti nitko osim nje nije mogao ući u tzv. sobu-sef te da je ključ i šifru za ulaz u nju predala Mesiću u trenutku primopredaje.

Kako piše Večernji list, u aneksu zgrade u podrumu čuvala se sva ostala dokumentacija, Tuđmanova korespondencija, a tu je bio i arhiv darova. Nakon smrti predsjednika Tuđmana 10. prosinca, a prije izbora novog predsjednika, dijelovi arhiva su podijeljeni, privatne dokumente dobila je obitelj, stranačke HDZ, a dokumenti koji su bili porijeklom iz obavještajne zajednice tamo su i vraćeni.

'Arhiv je bio uredan, a ako je Mesić mislio drukčije, zašto nije to prijavio policiji, Državnom odvjetništvu?', pita se Škare-Ožbolt.