POSRNULI MINISTAR TURIZMA

Sanader i Friščić odlučuju o Bajsovoj sudbini

16.04.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader i predsjednik HSS-a Josip Friščić mogli bi se već danas sastati i donijeti odluku o sudbini ministra turizma Damira Bajsa koji je ponudio ostavku

Ostavka HSS-ovog ministra unijela je nemir u redove vladajuće koalicije. Šef stranke Friščić jasno je rekao da 'nitko nije nezamjenjiv' te da bi 'individualni odlasci bili neodgovoran čin i prema stranci i prema koaliciji'.

Jedan drugi član Predsjedništva HSS-a, međutim, jučer je branio Bajsa. 'Ministar je s pravom reagirao. Bajs je zaslužio veću potporu unutar Vlade, morao je imati i značajniju političku potporu, a umjesto toga na njega je prebacivana odgovornost za spas turizma i cjelokupnog gospodarstva', rekao je isti dužnosnik HSS-a za Jutarnji list.

Među koalicijskim partnerima iz Vlade pojavila se i tvrdnja da je 'sve to predstava kako bi se sakrila činjenica da je Bajsov program za turizam prazan i bez konkretnih mjera'. Poznavatelji stanja u Ministarstvu turizma podsjećaju da je Bajs ziheraš te da je vjerojatno zaključio da bi u slučaju loše turističke sezone, koja je izvjesna, mogao biti proglašen glavnim krivcem.

Sudeći po Friščićevim izjavama, eventualni Bajsov odlazak ne bi trebao ugroziti vladajuću koaliciju ako se HDZ i HSS dogovore o smjeni, no problem bi mogao nastati ako će ostali članovi vodstva HSS-a stati iza Bajsa.

Iako se spekuliralo da bi na Bajsovu fotelju trebao sjesti HSS-ovac Ante Markov, Frišćić bi na to mjesto mogao staviti nekog drugog stručnjaka, koji ne mora nužno biti član stranke.