JANDROKOVIĆ TVRDI:

'Sanader i Bandić su imali pakt o nenapadanju'

Bionic
Reading

'Prema informacijama koje sam dobio, postojao je dogovor o međusobnom nenapadanju između Ive Sanadera i Milana Bandića', rekao je Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i predsjednik zagrebačke podružnice HDZ-a

Unutarstranački izbori zagrebačkog HDZ-a su u tijeku. Jedini zasad poznati kandidat za šefa stranke u glavnom gradu je Gordan Jandroković, koji je na tom mjestu posljednjih šest mjeseci.


Iako je HDZ na prošlim lokalnim izborima zabilježio izuzetno loš rezultat, Jandroković se nada prijevremenim izborima. Smatra da bi njegova stranka u novim okolnostima mogla ostvariti bolji rezultat.

'U Gradskoj skupštini je oporbena stranka sa sedam zastupnika. Postojale su priče o dogovoru HDZ-a s gradonačelnikom Bandićem koje želim jasno i čvrsto odbaciti. Istina, ne mogu tvrditi da prije nije bilo nekog dogovora, ali danas je HDZ stvarna oporba', rekao je Jandroković za portal zagrebancija.com. 'Ivo Sanader je bio predsjednik stanke. Prema informacijama koje sam dobio, postojao je dogovor o njihovom međusobnom nenapadanju', otkrio je ministar vanjskih poslova.

Jandroković stoga poziva na što skorije prijevremene lokalne izbore, iako su prošli bili prije godinu dana. 'Postoji jednostavno rješenje za sve nagomilane zagrebačke probleme – prijevremeni izbori', kaže Jandroković.

Referendum za smjenu Milana Bandića ne misli podržati jer smatra da bi time SDP svu krivnju prebacio na jednog čovjeka. 'Odgovornost i krivnja jest i na njima. Pa ako imaju hrabrosti, onda neka raspišu nove izbore i za jedno i za drugo', kaže Jandroković.

Iako SDP-ovci ne štede Bandića, Jandroković smatra da su u dosluhu: 'Trenutno ne mogu jedni bez drugih i stoga prešutno rade na tom da opstanu na vlasti. Nisu spremni na bilo kakav potez kojim bi se ugrozila njihova vladavina. Stoga su kao vladajuća većina olako usvojili gradski proračun iako su bili svjesni, pa i javno isticali, da je nerealan i neizvršiv. Vrijeme je za povlačenje hrabrih, beskompromisnih katkad i bolnih poteza, bez kojih nema izlaska iz krize u kojoj se nalazi Zagreb. Za to ni gradonačelnik Bandić ni SDP nisu spremni. Sadašnja vlast draža im je od sutrašnjih visokih računa koji će nedvojbeno doći na naplatu.'