PRVA GODINA RADA VLADE

Sanader: Hrvatska nije u krizi i nadam se da neće ni biti

12.01.2009 u 18:57

Bionic
Reading

Hrvatska u ovom trenutku nije u recesiji, a nadam se da neće ni biti, poručio je danas premijer Ivo Sanader u emisiji Hrvatskog radija posvećenoj prvoj godini rada njegove Vlade

ZAGREB - "Očekujem, a mogu obećati da ću učiniti sve, da Hrvatska ne upadne u recesiju, a ako upadne, bit će to kao i kod vodećih industrijskih zemalja svijeta", rekao je premijer, dodavši da će se o tome kako se Hrvatska nosi i kako će se nositi s financijskom krizom više znati nakon siječnja, i inače u ekonomskom i financijskom smislu najtežeg mjeseca u godini.

Sanader je ustvrdio kako ovu Vladu, nažalost, na početku svake godine dočeka nešto neočekivano i izvanredno - lani, na početku mandata to je bio inflacijski udar, a sada financijska te plinska kriza, koja se, istaknuo je, očito ipak bliži kraju, odnosno da su Rusija i Ukrajina riješile svoj spor koji je blokirao isporuku plina Europi.

"Izgleda da se stvari raščišćavaju i da bi plin uskoro mogao poteći", rekao je, ali i naglasio da unatoč krizi nikada nije i neće u pitanje doći opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstava, vrtića, škola, bolnica, itd). "Poželjno je da svatko štedi koliko može, ali oni (zaštićeni kupci) potpuno su zaštićeni", dodao je.

Sanader je napomenuo da je proteklog vikenda stabiliziran plinski sustav, da je Hrvatska pokazala kako u svakom trenutku, pa i onom kriznom, može pravodobno i kvalitetno reagirati.

Istaknuo je kako će u narednom razdoblju intenzivirati mjere koje bi jamčile stabilnost u opskrbi plinom - do kraja siječnja trebali bi biti završeni pregovori s MOL-om oko izdvajanja plinske djelatnosti iz Ine, zatim bi se išlo u izgradnju novog podzemnog skladišta, na nove opskrbne pravce, povezati se s mađarskim skladištem te razmotriti gradnju LNG terminala na Krku.

Najavio je da je namjera Vlade do kraja siječnja u Sabor uputiti energetsku strategiju, ponovivši kako je HDZ stav da Hrvatska svoju energetsku neovisnost može osigurati i bez gradnje nuklearnih elektrana, ali i istaknuvši kako će se, odluči li se struka ipak za nuklearke, HDZ još jednom razmotriti i tu opciju.

Sanader očekuje i da bi do kraja ovoga tjedna iz Bruxellesa trebalo stići mišljenje o zadnjem Vladinom prijedlogu restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, uvjeren da će privatizacija škverove učiniti konkurentnima.

Premijer je rekao kako je Vlada i on osobno vrlo zadovoljan suradnjom u vladajućoj koaliciji, ocijenivši kako je "koalicija odlično odradila svoj posao i idemo dalje".

Odbacio je mogućnost da će Vlada, zbog najava otkaza, mijenjati Zakon o trgovini i ukinuti zabranu rada nedjeljom. "Trgovački lanci nikoga nisu zapošljavali da radi nedjeljom, nego su ljude zapošljavali jer su im trebali", rekao je Sanader.