VISOKI DIPLOMATSKI IZVOR

Sanader dobio austrijsko državljanstvo u bivšoj SFRJ?

10.12.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Austrija je Sanaderu druga domovina, tamo je studirao, diplomirao, radio... No je li mu Austrija druga domovina i na papiru, i dalje ostaje nepoznato

Ima li Sanader dvojno državljanstvo, službeno je nemoguće saznati, no iz visokog diplomatskog izvora doznajemo da je vrlo vjerojatno da bivši premijer ima dvojno državljanstvo ostvareno u 80-im godinama, tj. za vrijeme Jugoslavije.

U austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu rečeno nam je da nam ne mogu dati podatak ima li Sanader dvojno državljanstvo. Do tog podatka ne može se doći ni u našem veleposlanstvu u Beču. Naime, informacija o državljanstvu podliježe zaštiti osobnih podataka, stoga je može dobiti samo opunomoćenik ili pak sud, ako se protiv osobe vodi kazneni postupak.


No dvojnim državljanstvom, austrijskim i hrvatskim, mogu se pohvaliti tek rijetki. Naš nam izvor kaže da je za to potrebno imati jake veze, a da ih je Sanader u Austriji imao, to nije tajna. Wolfgang Schüssel, bivši austrijski premijer, koji je vodio tu državu od 2000. do 2007, Sanaderov je kućni prijatelj, rekao nam je naš izvor. No na njega Sanader više ne može računati, on je otpao iz političkog života, pojasnio nam je naš izvor.

Objasnio nam je da je Sanader 'pustio korijenje' u Tirolu, a ne u okolici Klagenfurta, kako su mediji nagađali. Uostalom, u Tirolu, tj. u Innsbrucku, je i studirao, a na studij u taj grad je sa Sanaderom i njegovom suprugom Mirjanom došao i njegov brat Miro. On je ostao živjeti u Austriji, završio je teologiju i zaposlen je kao vjeroučitelj, a zanimljivo je da je 2008. godine bio kandidat Tirolske pučke stranke na zemaljskim izborima u toj pokrajini.

'U posljednje vrijeme nije se moglo dobiti dvojno državljanstvo, jer Austrijanci bi kao uvjet za dobivanje njihovog državljanstva tražili da se odreknete onog drugog', pojasnio nam je naš izvor iz visokih diplomatskih krugova. 'Vjerojatno ga ima još iz vremena Jugoslavije, no ne znam može li zastarjeti', dodaje.

Više nije dobrodošao u Austriju

Pojasnio nam je da je Sanader prilikom službenih posjeta Austriji isključivo koristio hrvatsku putovnicu. Koju je koristio prilikom čestih privatnih posjeta, nije poznato.

Naš sugovornik smatra da mu Austrija više nije dobra opcija za bijeg iako ga se službeno ne sumnjiči za primanje provizije i posredovanje između Miroslava Kutle, koji se na tjeralici MUP-s nalazi dva mjesta od Sanadera, i austrijske Hypo banke.

'Austrijancima je važno da se riješe hipoteke Hypo banke. Nastoje prikazati sve kao da su Balkanci namjestili aferu Hypo banka, a Sanader je jedan od tih Balkanaca i neće ga štititi, isto kao što nisu štitili Vladimira Zagorca', rekao je visoki diplomatski izvor te dodao da Sanader u Austriji više nema utjecajnih ljudi koji bi ga štitili.