AFERA FIMI MEDIA

Sanader četvrti put ostao bez imuniteta

12.12.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na prvoj je sjednici nakon izbora, koja je trajala svega tri minute, jednoglasno skinulo imunitet bivšem premijeru i još uvijek aktualnom saborskom zastupniku Ivi Sanaderu

USKOK je, pojasnio je šef MIP-a Damir Sesvečan, od povjerenstva zatražio odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Sanadera zbog afere Fimi media u kojoj se bivšeg premijera tereti za počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda, odnosno udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti.

To je već četvrti put da se Sanaderu skida imunitet. Prije Fimi medije, USKOK i DORH su od MIP-a tražili odobrenje za Sanaderovo pritvaranje te pokretanja postupaka zbog ratnog profiterstva u aferi Hypo, kao i primanja mita u aferi INA-MOL.

U optužnici za Fimi mediju Sanadera se zajedno s Mladenom Barišićem, Ratkom Mačekom, Brankom Pavošević, Nevenkom Jurak, Anitom Lončar, Bojanom Dimićem, HDZ-om i trgovačkim društvima Fimi media, Ani-Lon i Onida tereti da su oštetili državni proračun za više od 64 milijuna kuna.

Optužnicom se prvookrivljenog Sanadera tereti za prikrivanje prihoda i pribavljanje nelegalnih sredstava. U optužnici stoji da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava za financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi media. Potom je petookrivljenica Nevenka Jurak u realizaciji plana grupe te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media angažirala šestookrivljenicu Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon, i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida.

USKOK navodi da je Sanader, osobno i uz posredovanje Barišića, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija tražio od čelnika pojedinih državnih tijela i državnih tvrtki da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi media, što su oni i prihvatili.

Pri tome je Sanader, prema optužnici, s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca koji će okrivljena Fimi media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti i predavati Barišiću, koji će potom taj novac predavati osobno Sanaderu i osobama prema njegovom nalogu. Dio novca se, po nalogu Sanadera, trebalo isplatiti u korist okrivljenog HDZ-a.

Sanader se također tereti da je s Barišićem i Mačekom u ime HDZ-a od većeg broja fizičkih i pravnih osoba skupljao donacije za financiranje stranke. 'Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800 kuna, Branka Pavošević, po osobnom nalogu Sanadera ili posredno preko Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a', stoji u USKOK-ovom obrazloženju.

Također po nalogu Sanadera, Pavošević je neevidentiranim novcem HDZ-a plaćala troškove stranke i isplaćivala novac u korist pojedinih osoba ili tvrtki. 'Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz 'crnog fonda' okrivljenog HDZ-a, po nalogu Sanadera, obavljali su Barišić i Maček.'

'Na opisani način Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kune, od čega Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a okrivljeni HDZ najmanje 31.609.564,62 kune', stoji u optužnici.

Nevenka Jurak se tereti da je 'zaradila' najmanje 2.556.000,00 kuna, Anita Papeš-Lončar 2.001.522,24 kuna i Bojan Dimić 1.800.416,39 kuna. Okrivljeno trgovačko društvo Fimi media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kune, a okrivljeno društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna.