ANDRIJA HEBRANG:

'Sanader će se angažirati u mojoj kampanji'

30.07.2009 u 22:34

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat HDZ-a u intervjuu za Večernji list najavljuje da će se u utrci za Pantovčak boriti do zadnjeg atoma energije, u čemu bi mu trebao pomoći i bivši premijer Ivo Sanader

ZAGREB - Uzvraćajući lopticu oporbi koja zahvaljuje HDZ-u što je kandidirao baš njega, Andrija Hebrang kaže da bi i on isto tako mogao zahvaliti SDP-u što je kandidirao Ivu Josipovića, 'koji se u Saboru javlja za riječ jednom u mjesecu'. 'Jasno da njemu nitko nikad neće izvući neku izjavu, zbog nje ga prozvati i pokušati aludirati da je nevjerodostojan', napominje Hebrang za Večernji list.

Želi vjerovati da predsjednik Stjepan Mesić neće imati svoga kandidata, te ocjenjuje da je dosad samo lijevi dio Hrvatske imao svoga predsjednika. Budući predsjednik mora preko tog ponora u društvu sagraditi most, kaže Hebrang, ne trošeći još desetljećima energiju na taj stari raskol na ljevicu i desnicu. Upravo on može pak premostiti taj ponor, što mu je ujedno i najvažniji zadatak.

Ukoliko se Nadan Vidošević i Milan Bandić kandidiraju za predsjednika države, Hebrang vjeruje da će oni najprije izići iz svojih stranaka jer neće riskirati da ih se izbacuje. 'Bandić je vrhunski političar, ali njegova bi kandidatura uzdrmala SDP. Na njemu je da prosudi. Vidošević je gospodarstvenik. U HDZ-u je godinama pasivan, pa nije ni mogao biti kandidat stranke. Ima li šanse kao neovisni, procijenit će sam. Mislim da nije vrijeme da državu vodi gospodarstvenik', istaknuo je Hebrang.

Na pitanje očekuje li potporu od bivšeg predsjednika HDZ-a, ili bi mu to bio teret s obzirom da Ivu Sanadera prati glas da je pobjegao od problema, Hebrang odgovara da Sanader nije pobjegao. 'Snažno će se angažirati u mojoj kampanji. On je ostavio dubok trag u vraćanju Hrvatske sa svih mogućih stranputica na pravi kolosijek', zaključuje Hebrang.