PULS JAVNOSTI

'Sanader će krivnju prebaciti na suradnike'

19.07.2011 u 08:25

Bionic
Reading

Protiv Ive Sanadera provodi se pet istraga, a ključne osobe koje ga terete zapravo su njegovi prijatelji i dugogodišnji suradnici koji sada tereteći ga kupuju vlastitu slobodu

Činjenica je da je Ivo Sanader još u rujnu prošle godine jasno naznačio crtu kako će se braniti pred sudovima, a to je: svi su zajedno samom sjedili, Vlada nije bila dječji vrtić.

Istraživanje koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls posvećeno je povratku Ive Sanadera te pitanju kako građani ocjenjuju njegov povratak.

Osamdeset i jedan posto ispitanih građana smatra da će bivši premijer krivnju prebacivati na suradnike. No 57 posto smatra kako će politika, ako dođe do procesa, utjecati na sud. Četrdeset i pet posto ispitanika smatra da se Sanader želi osvetiti HDZ-u.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, kojeg se prozivalo da je okrenuo leđa Sanaderu, rekao je da se ničega ne boji.

Povratak Sanadera par mjeseci prije izbora prava je politička bomba za HDZ i nema sumnje da će iz Remetinca curiti mnogi od iskaza. Nakon što je smješten u pritvor Sanaderu će se odrediti termin dolaska na ispitivanje u USKOK, a to je moguće već ovaj tjedan.

Ostaje pitanje kako će Sanader dati iskaz jer je ozlijedio nogu u austrijskom pritvoru i šepa, a u USKOK-u se izvode radovi i ne može se doći skroz do ulaza. S obzirom na to da šepa, Sanaderu će biti teže doći do sobe za ispitivanje.

Nakon što bivši premijer da iskaz, odvjetnici imaju mogućnost uvida u spise. Odvjetništvo tvrdi da Sanadera tereti s tisućama stranica dokaza. Potom je moguće da krenu i suđenja. Ako će se sve odvijati po planu, vjerojatno je da neka suđenja krenu već najesen. Na zagrebačkom Županijskom sudu bit će prava gužva.