PRIGRLJENI RONČEVIĆ I ĐAPIĆ

Sanader: Afera 'kamioni' neće naštetiti HDZ-u

17.04.2009 u 18:29

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader misli da afera s vojnim kamionima neće naštetiti stranci na lokalnim izborima jer je HDZ, kako je rekao odgovarajući na novinarska pitanja u Osijeku, u posljednja dva tjedna ostvario dobre rezultate, čemu su pridonijela tri važna događaja - rebalans proračuna, ulazak u NATO i pohvalna ocjena MMF-a

OSIJEK - Nakon današnjeg otvorenja dionice koridora 5c, predsjednik Vlade posjetio je osječko Gradsko poglavarstvo, gdje je s gradonačelnikom Antom Đapićem i članovima Poglavarstva razgovarao o gradskim projektima, pri čemu je ocijenio da se Osijek uspješno razvija te da ima izgleda biti među najuspješnijim hrvatskim gradovima.

Nakon razgovora zatvorenog za javnost, premijer je odgovarajući na novinarska pitanja rekao kako je u Gradsko poglavarstvo došao na poziv gradonačelnika Đapića. Dodao je da podupire koaliciju HDZ-a i HSP-a te Antu Đapića kao kandidata za osječkoga gradonačelnika.

Ponovio je da će izgradnjom koridora 5c Osijek, Slavonija i Baranja i Hrvatska te susjedne zemlje dobiti velik gospodarski potencijal.

Na novinarsko pitanje kako komentira procjene da se recesija najviše osjeća u Slavoniji premijer je odgovorio da mu to isto govore i u Dalmaciji i drugim dijelovima Hrvatske. Ocijenio je da recesija jednako pogađa sve dijelove zemlje jer je riječ o svjetskoj recesiji i dodao da će antirecesijske mjere dati rezultate budu li se pravilno provodile.

Na pitanje o tome hoće li Vlada znatnije financirati uništavanje komaraca u Osijeku premijer Sanader je odgovorio da će hrvatska država pomoći, ali ne kao prošle godine jer je rebalansom proračun smanjen.

Premijer Sanader ponovio je kako od skorašnjeg sastanka sa slovenskim premijerom ne očekuje da će se riješiti pitanje graničnog spora te je dodao da je 'cilj susreta dijalog'.

'Tema neće biti granična crta, već deblokada hrvatskih pregovora oko ulaska u EU', rekao je Sanader.

Izjavio je i kako 2004. , kada je Slovenija ulazila u europske asocijacije, 'nitko u hrvatskoj politici nijednom riječju to nije osporio i povezivao s neriješenim graničnim pitanjem' te je ponovio kako zato 'to očekujemo i od Slovenije'.

Na upit kako komentira tekst objavljen u britanskim medijima da je Hrvatska nesigurna država za turizam premijer Sanader je odgovorio da je tekst neistinit i netočan te da u Hrvatskoj posljednjih godina gostuje sve više turista iz Velike Britanije koji su se mogli uvjeriti da je Hrvatska najsigurnija zemlja u Europi.

Na pitanje zbog čega se danas sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem premijer Sanader je odgovorio da su to bile redovite konzultacije koje s njim inače ima te da su danas razmatrali situaciju sa Slovenijom. Ponovio je kako Hrvatska ustrajava na tome da se granični spor sa Slovenijom odvoji od pristupnih pregovora, o čemu će ministar vanjskih poslova u ponedjeljak detaljno izvijestiti Ollija Rehna