tko je boris milošević?

Samozatajni pravnik iz Šibenika preuzima vođenje srpske zajednice, ovo su mu prioriteti

15.07.2019 u 17:59

Bionic
Reading

Nakon 22 godine Milorad Pupovac napustio je čelno mjesto u Srpskom narodnom vijeću (SNV), a preuzima ga Boris Milošević. Ovaj samozatajni Šibenčanin, osim ugleda u srpskoj zajednici, može se pohvaliti dobrim odnosom i s oporbom i vladajućima, a tportal donosi njegovu kratku biografiju

Boris Milošević u javnosti je najpoznatiji kao jedan od tri SDSS-ova zastupnika u Saboru te kao predsjednik SDSS-ova kluba zastupnika u parlamentu.

Rođen je 1974. u Šibeniku, u kojem je pohađao i osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je 2000. u Rijeci, a 2011. bio je polaznik poslijediplomskog studija Javno pravo i javna uprava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

U dosadašnjoj karijeri uglavnom se bavio pravom te upravom. Između ostalog, radio je kao sudski vježbenik u Općinskom sudu u Benkovcu, a od 2007. do 2008. godine radio je kao tajnik Općine Kistanje.

Nakon toga seli se u Zagreb te od 2008. do 2011. radi kao pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću. U SNV-u je radio na pružanju besplatne pravne pomoći i praćenju primjene propisa kojima su uređena prava nacionalnih manjina.

Godine 2011., kada vlast preuzima vlada Zorana Milanovića, Milošević nakon pregovora SDP-a i SDSS-a dobiva priliku i za veću izvršnu funkciju te postaje pomoćnik ministra Arsena Bauka u Ministarstvu uprave, i to kao voditelj Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Bauk za njega ima samo riječi hvale. 'Kao moj suradnik, bio je odličan. Znam ga i danas zadirkivati da je njegov politički uspjeh počeo onog dana kada je prvi put ušao u zgradu Partije na Iblerovu trgu. Bio je dosta upućen u problematiku odnosa prema manjinama. Uprava koju je vodio u Ministarstvu ona je koja je javno najviše izložena i bili smo jako dobar tim', kaže Bauk za tportal.

Milošević se zadržao u Ministarstvu i nakon što je SDP izgubio vlast, dapače pomoćnik je bio i u vrijeme prve vlade HDZ-a i Mosta. To i ne čudi jer su ga mnogi naši sugovornici, i iz oporbe, ali i iz redova vladajućih, pohvalili kao stručnu osobu.

No nakon izbora 2016. Milošević prelazi u saborske klupe. Iako je po pitanju srpske manjine u javnosti daleko poznatije ime Milorada Pupovca, samozatajni Milošević kroz rad u Saboru kao SDSS-ov zastupnik očito se uspio nametnuti.

Što otkriva imovinska kartica?

Prema imovinskoj kartici, koju je predao na početku mandata, Milošević kao saborski zastupnik ima plaću od nešto više od 16 tisuća kuna neto, dok mu supruga, koja radi u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković, godišnje zarađuje oko 68 tisuća kuna neto.

Bračni par Milošević vlasnik je stana od 70 kvadrata u Granešini, koji su platili od plaće, ali i uz pomoć kredita. Kredit u Zagrebačkoj banci od 78 tisuća kuna podignuli su 2017.

Uz to, Milošević je vlasnik 50 tisuća kuna vrijednog Renault Meganea iz 2010.

Prema pisanju Novosti, Milošević je kao novoizabrani šef čelne organizacije srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj naveo četiri prioriteta. Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima, u što je ubrojio Novosti, Političku akademiju, Centar za razvoj te kapitalne investicije za sredine u kojima žive Srbi.

Drugi prioritet reorganizacija je centralnog ureda SNV-a i njegovih odjela, a treći ostvarivanje daljnjih ciljeva, pri čemu bi se financijska sredstva, osim iz budžeta, osiguravala preko projekata.

  • +6
Boris Milošević Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Četvrti će prioritet Miloševiću na čelu SNV-a biti suradnja s vijećima na terenu, kao i s bratskim organizacijama kroz projekte i druge zajedničke aktivnosti. 'Moramo se zajedno boriti protiv onih koji nam žele doći glave. Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv. Mi smo ranjena zajednica; ima nas 400.000 manje u odnosu na 1991. Borit ćemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i za društvo jednakih', poručio je Milošević nakon što je izabran.