ŠEST MRTVIH

Samoubilački napad u Kabulu nakon Obamina posjeta

02.05.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Samoubilački napad automobilom bombom uzdrmao je središte afganistanskog grada Kabula u srijedu, ubrzo nakon odlaska američkog predsjednika Baracka Obame koji je boravio u nenajavljenom posjetu Afganistanu, objavila je mjesna policija

Petero afganistanskih civila i zaštitar ubijeni su u samoubilačkom napadu na kuću u kojoj su smješteni strani radnici iz Europske unije i UN-a, objavilo afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

'Danas je plemeniti borac izveo napad automobilom bombom na stranu vojnu bazu u Kabulu, a pratili su ga i drugi borci koji su ušli u bazu', naveo je talibanski glasnogovornik u SMS poruci koju je poslao francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Talibani su objavili da su izveli samoubilački napad u znak prosvjeda protiv posjeta predsjednika Obame i potpisivanja strateškog sporazuma SAD-a i Afganistana, priopćio je talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U središtu Kabula odjeknula je jedna, a zatim i druga eksplozija koje su čuli novinari te agencije u uredu nedaleko od američkog veleposlanstva. Potonje je odmah uvelo zabranu pristupa i oglasilo uzbunu pozivajući svoje osoblje da 'pođu u sklonište i udalji se od prozora'.

Ove eksplozije koje su se dogodile nedugo nakon Obamina odlaska svjedoče o ponovnom jačanju talibanskog djelovanja više od deset godina otkako su NATO-ove snage ušle u zemlju kako bi ih svrgnule s vlasti i u trenutku kada se međunarodna koalicija 2014. treba povući i prenijeti sigurnosne ovlasti na afganistanske snage.

Obama je u Afganistanu proveo oko šest sati. Došao je iznenada i u tajnosti, pod okriljem mraka i na godišnjicu ubojstva vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Nakon potpisivanja sporazuma s Karzaijem, koji ocrtava buduće američko-afganistanske odnose nakon okončanja NATO-ove borbene misije 2014. i Afganistancima daje jamstva da ih Amerikanci neće napustiti nakon što napuste zemlju, Obama se obratio američkoj javnosti iz baze u Bagramu.

'Dragi moji Amerikanci, iza nas je više od desetljeća provedenog pod tamnim oblakom rata. A sada ovdje u Afganistanu, u ovoj noćnoj tmini pred zoru, možemo vidjeti svjetlo novog dana na obzoru', kazao je Obama. 'Ovdje je rat počeo, ovdje će završiti', dodao je.

Više od 3000 američkih i vojnika iz drugih zemalja NATO-a poginulo je u Afganistanu od zbacivanja talibana 2001. godine.

'Ne samo da smo uspjeli izbaciti Al Kaidu iz Afganistana, nego smo je polako i sustavno slabili i prije godinu dana uspjeli smo privesti Osamu bin Ladena pravdi', rekao je Obama, uz poklike odobravanja američkih vojnika.

Iako je naglasio da je potpuna pobjeda nad Al Kaidom bliža nego ikada, naglasio je da su pred Amerikancima još neke teške prepreke. 'Znam da su mnogi Amerikanci umorni od rata, ali moramo završiti rat koji smo počeli, to je naša odgovornost', kazao je.

'I dok izlazimo iz desetljeća sukoba u inozemstvu i oporavljamo se od ekonomske krize kod kuće, vrijeme je da obnovimo Ameriku', kazao je Obama na kraju govora, koji u kampanji za reizbor za predsjednika svoju vanjsku politiku nastoji prikazati kao uspješnu.

Nešto prije Obama se sastao s Karzaijem u njegovoj dobro čuvanoj palači u Kabulu, gdje su dvojica državnika potpisala strateški partnerski sporazum. 'Potpisujući ovaj dokument zatvaramo desetogodišnje poglavlje i otvaramo novo, jednakih i partnerskih odnosa', kazao je Karzai.

Ovom svečanosti talibanima se namjeravalo poručiti da ne trebaju čekati da američke i druge strane postrojbe napuste zemlju kako bi preuzeli vlast. Dokument ne precizira koliko će američkih vojnika, moguće specijalnih snaga, i savjetnika ostati u Afganistanu nakon 2014. godine. To će se dogovoriti posebnim sporazumom na kojem se još radi.

Obamin govor u Afganistanu