INCIDENT U VATIKANU

'Samo sam željela zagrliti Papu'

24.12.2009 u 23:46

Bionic
Reading

Prvu vatikansku polnoćku u povijesti Katoličke crkve koja je započela u 22 sata umjesto u ponoć obilježio je nesvakidašnji incident. Još uvijek nepoznata ženska osoba pokušala je dotaknuti papu Benedikta XVI. dok je hodao prema oltaru

Kako javlja CNN pozivajući se na riječi Papinog glasnogovornika Federica Lombardija, Papa je prilikom incidenta posrnuo pa su njegovi pomoćnici priskočili i pomogli mu da se podigne na noge i procesija je ubrzo nastavljena.

Ženu koja je pokušala dotaknuti Papu dok je hodao prema oltaru bazilike Sv. Petra zaustavili su i odveli pripadnici službe sigurnosti. Sky News pak javlja da je napadačica preskočila nekoliko barijera te čak srušila Papu na tlo.

BBC javlja da je cijeli incident trajao tek nekoliko sekundi, a žena koju opisuju kao mentalno nestabilnu preskočila je sigurnosne barijere, zbog čega je 83-godišnji papa Benedikt XVI. pao na pod. Kako navodi Jutarnji.hr u vatikanskim krugovima se ne isključuje da je na Papu nasrnula ista žena koja je i lani pokušala prodrijeti do njega. Žena je odvedena u postaju vatikanske Žandarmerije i ondje zadržana. Novinarima je rečeno da je konfuzna i uzbuđena, te da objašnjava da je htjela samo 'zagrliti Papu'.

U incidentu nastradao je i francuski kardinal Roger Etchegaray koji je tijekom naguravanja slomio nogu. Kardinal Etchegaray slomio je butnu kost i hospitaliziran je u bolnici Gemelli u Rimu, dodao je glasnogovornik Vatikana Lombardi. Objasnio je da se još uvijek ne zna na koji je način 87-godišnji kardinal slomio nogu, no moguće je da je u cijeloj strci napravio nagli pokret.

Žena koja je na početku polnoćke gurnula papu Benedikta XVI. i prouzročila njegov pad je duševno neuravnotežena, priopćio je u petak Vatikan, dodajući da napadačica nije bila naoružana.

U prvom službenom priopćenju o incidentu koji je u četvrtak šokirao katolički svijet, Vatikan je identificirao ženu kao 25-godišnju Susannu Maiolo, koja ima talijansko i švicarsko državljanstvo. Prema priopćenju, Maiolo je odvedena u neimenovanu liječničku ustanovu.

Na putu za polnoćku u pratnji 30-ak kardinala, Maiolo je uspjela zgrabiti papine halje, a on je izgubio ravnotežu i pao na pod.

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi kazao je kako je ona ista osoba koja je pokušala preskočiti prepreku kako bi došla do Pape na prošlogodišnjoj božićnoj misi.

Papin raspored zbog tog događaja u petak nije promijenjen te će u podne održati tradicionalnu božićnu propovijed Urbi et Orbi.