VRATIO MANDAT

Samaras nije uspio sastaviti novu grčku vladu

07.05.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Vođa grčkih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navečer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu, javlja Reuters

'Učinili smo sve što smo mogli. Bilo je nemoguće oformiti vladu i vratio sam mandat', kazao je Samaras.

Predsjednik je dao priliku Samarasu da sastavi novu vladu nakon izbora u nedjelju. Priliku će sada dobiti Lijeva koalicija koja je na izborima zauzela drugo mjesto. Papulias bi s čelnikom Lijeve koalicije Alexisom Tsiprasom trebao razgovarati u utorak.

Čelnik Nove demokracije (ND), Samaras, na izborima je osvojio 18,85 posto glasova. Radikalna ljevica predvođena Tsiprasom je osvojila 16,78 posto biračkih glasova, PASOK 13,18 posto i proeuropski orijentirana Demokratske ljevice 6,1 posto biračkih glasova. U parlament su još ušli Nezavisni Grci, stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a, s osvojenih 10,5 posto glasova, Komunistička stranka s 8,5 posto i krajnje desna Zlatna zora.

Osim ND-a i PASOK-a, sve ostale parlamentarne stranke očitovale su se protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.