dekret

Salvinija optužuju za nacističke metode zbog iseljenja migranata

23.01.2019 u 14:46

Bionic
Reading

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u srijedu se branio od optužbi oporbe i crkvenih redova da pri iseljenju stotina migranata iz prihvatnog centra kod Rima koristi nacističke taktike

Centar u Castelnuovo di Portu u kojem je smješteno oko 500 ljudi zatvorit će se do kraja mjeseca zbog Salvinijevog takozvanog 'sigurnosnog dekreta' koji je znatno postrožio pravila o azilu.

Zatvaranje centra je 'čin zdravog razuma i dobrog upravljanja... koji neće nikog lišiti njegovih prava', rekao je Salvini za radio RAI, dodavši kako 'stvarno ne vidi u čemu je problem'.

Samo će se oko 300 migranata preseliti u druge centre. O tome nisu unaprijed obavješteni i prijeti im prebacivanje u druge regije, uključujući djecu koja će time biti odvojena od svojih prijatelja i školskih kolega.

Ostatak migranata neće imati kamo otići jer posjeduju vrstu boravišne dozvole koja je ukinuta Salvinijevim dekretom, pa više nemaju pravo na smještaj u organizaciji države.

'Muškarci, žene i djeca razdvojeni su na način koji podsjeća na nacističke kampove gdje su odvajane obitelji', kazao je u utorak u parlamentu Roberto Morassut iz oporbene Demokratske stranke, pozvavši Salvinija da pred zastupnicima objasni svoj čin.

Kritike su stigle i iz crkvenih krugova.

'Oče, oprosti im jer ne znaju što čine', napisali su franjevci iz Asiza na Twitteru.

Jose Manuel Torres, župnik Castelnuovo di Porta, grada u kojem je papa Franjo 2016. posjetio migrante, za katoličku je novinsku agenciju SIR rekao kako traže da se prema migrantima ne 'odnosi kao prema životinjama'.