njegova opsesija

Salvini smatra da je zaslužan za 80 postotni pad broja migranata

15.08.2019 u 23:04

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini rekao je u četvrtak da je "njegova opsesija" migracijama dovela do pada od 80 posto broja migranata koji su stigli u njegovu zemlju u godinu dana

"Očito je da je moja opsesija dovela do rezultata", komentirao je Salvini koji je u četvrtak predsjedao godišnjim skupom svih policijskih uprava nakon čega je održao konferenciju za novinare.

"Padom migracija od 80 posto u godinu dana, smanjili smo broj mrtvih i nestalih, smanjili smo broj zahtjeva za azil", pohvalio se Salvini i rekao da su uštede od prihvata stranaca poslužile za "zapošljavanje 8000 pripadnika snaga reda".

Talijanski premijer Giuseppe Conte je u četvrtak u otvorenom pismu ministru kritizirao njegovu "opsesivnu koncentraciju" na imigraciju, svedenu na formulu "zatvorenih luka".

>>> Od ljevičara do teškog euroskeptika, od obiteljskog čovjeka do neobuzdanog ljubavnika, sve je to Matteo Salvini. Je li vrijeme da postane i premijer?

"Sretan sam zbog svoje opsesije", rekao je Matteo Salvini novinarima i dodao da su mu vlade brojnih zemlja, među kojima Izrael, Sjedinjene Države, Brazil i Njemačka, čestitali na naporima u borbi protiv "ilegalne imigracije".

Prema godišnjem izvješću ministarstva unutrašnjih poslova objavljenom u četvrtak, ukupno se 8691 migrant iskrcao na talijanske obale tijekom posljednjih 12 mjeseci, što je 80 posto manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

  • +19
Matteo Salvini Izvor: EPA / Autor: NICO LANESE

Oni su stigli plovilima iz Tunisa (36,8 posto), Libije (22,3 posto), Turske (21 posto), Grčke (10,8 posto) i Alžira (9,1 posto).

Krajem srpnja u Italiji je bilo 105.142 migranta, ili 34 posto manje nego godinu dana ranije.

Broj zahtjeva za azilom pao je u godinu dana za 56 posto.

"Vidimo se sljedeće godine", rekao je Salvini novinarima.