slučaj migranti

Salvini na sudu u Cataniji zbog otmice i zanemarivanja dužnosti dok je bio ministar unutarnjih poslova

03.10.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Vođa talijanske krajnje desnice Matteo Salvini pojavio se u subotu na sudu na dugoočekivanom saslušanju vezanom uz slučaj lošeg postupanja prema migrantima, prenosi agencija Ansa

Salviniju prijeti optužnica za otmicu i zanemarivanje svojih dužnosti jer je u vrijeme kada je bio ministar unutarnjih poslova odgađao iskrcavanje 131 imigranta s broda talijanske obalne straže u kolovozu 2019.

"Miran sam i spokojan. Ne mislim da sam prekršio ikakav zakon, već sam učinio ono što su Talijani od mene tražili", napisao je u petak na Twitteru.

Predraspravni sudac u sicilijanskom gradu Cataniji mora procijeniti hoće li Salvinija poslati na suđenje, no ne očekuje se da bi tu odluku mogao donijeti danas.

U srpnju je Senat pristao ukinuti Salviniju imunitet. U slučaju da završi na sudu i da proces završi osuđujućom presudom, vođi stranke Liga prijeti do 15 godina zatvora.

Saslušanje se odvija u politički nabijenom ozračju nakon što je Liga uputila apel svojim pristašima da dođu u Cataniju kao potpora Salviniju.

Giorgia Meloni, čelnica konzervativne Talijanske braće i predsjednica Europskih konzervativaca i reformista, te Antonio Tajani, dopredsjednik stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, dali su Salviniju potporu na internetu, a Meloni je stavila i sliku iz Catanije.

Liga je u Cataniji organizirala trodnevnu smotru koja je počela u četvrtak, a Salvini bi se danas, kada izađe sa suda, trebao obratiti okupljenima.