SINDIKATI SI DALI ODUŠKA

Salve uvreda i prijetnji na račun Kukuriku vlasti

26.02.2014 u 12:16

  • +36

Prosvjed sindikata

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Bionic
Reading

Pet najvećih sindikalnih središnjica na Markovu je trgu, povodom današnje saborske rasprave o Zakonu o radu, demonstriralo svoje protivljenje izmijenjenom ZOR-u jer ga drže štetnim po radnike. Pritom nisu birali riječi, već ću vladajuće, a naročito resornog ministra Miranda Mrsića, vrijeđali i optuživali da su lažovi koji su se odnarodili i sve rade na štetu građana, zbog čega su zaprijetili skupljanjem potpisa za rušenje Kukuriku koalicije s vlasti

11.19  Uz taktove 'Lijepe naše' i 'Moje domovine' skup na Trgu je završio.

11.05 Saborska straža u Sabor nije pustila članice Ženske fronte koje su nosile kutiju s 'eksplozivnim materijalom'. U kutijama su bili, podsjetimo, zakoni za koje smatraju da idu na štetu građana.

Damir Jakuš
, čelnik URS-a, rekao je da, kada bi Mirando Mrsić bio Pinokio, onda bi nosom sa saborske govornice dirao zastupnike u zadnjem redu. 'Zapravo, nos mu nije u stanju toliko narasti koliko je on u stanju lagati', kazao je Jakuš i prozvao Hrvatsku stranku umirovljenika jer je stala na stranu SDP-a i HNS-a po pitanju ZOR-a. 'Ako ovaj zakon prođe, pali smo na ispitu', istaknuo je.

Ozren Matijašević ispred HURS-a pozvao je sve da izađu na ulice 'jer treba ustati protiv lopovluka i mafijaša'. Matijašević je dodao kako se unatoč obećanju vlasti da neće biti otpuštanja u Croatia Osiguranju vrši neviđen pritisak na više od 1.000 ljudi da odu u roku od 24 sata.

10.52 Uz sindikaliste sabornicu su napustili neki zastupnici. Na Markov trg izašla je Nensi Tireli iz Laburista. Mladen Novosel, čelnik SSSH, kazao je kako su napustili Sabor jer nisu htjeli biti nijemi promatrači te da im nisu dali govoriti i držati transparente na kojima piše 'Laž!'.

'Ušli su u Sabor jutros na mala vrata, ali će iz njega izletjeti na velika', poručio je Novosel, uz gromoglasno odobravanje mase. Krešimir Sever, čelnik NSH, dodao je da su ljude u obje zgrade, s lijeve i desne strane Markova trga, napunili građani, ali isto tako da će ih građani i isprazniti jer se vlast odnarodila. Pozvao je sve građane da brane ZOR jer je on bedem na kojem se brane državni interesi. 'Ova vlast nema pravo na budućnost i ne mogu zastupati hrvatski narod jer su protiv njega', istaknuo je Sever, najavivši da će sindikati krenuti u prikupljanje potpisa za rušenje vladajuće koalicije.

10.43 Nakon početka govora Miranda Mrsića galeriju u Saboru napustili su predstavnici pet sindikalnih središnjica iritirani Mrsićevim riječima da izmjene ZOR-a neće biti na štetu radnika. Trenutno s razglasa na Trgu svira pjesma Alke Vuice 'Laži, Laži me', a radnici drže transparent 'ZOR - savjest, a ne stranačka stega'.

10.39 Izlazak Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, označio je alarm za uzbunu na Markovu trgu. Od trenutka kada je izašao za govornicu, trube, a zviždaljke i sirene ne prestaju svirati jer sindikati ga drže glavnim krivcem za to što je ZOR u ovakvom obliku poslan u Sabor. Zbog siline buke čak se ne čuje preko razglasa što Mrsić govori.

10.15 Svaki izlazak saborskih zastupnika za govornicu s Markova trga popraćen je salvom zvižduka, a posebno su izraženi kada se za govornicom nađu predstavnici vladajuće koalicije.

9.34 Članice Fronte za ženska prava obučene u pancirke i zaštitne kacige odlučile su u Sabor unijeti 'eksplozivnu kutiju' sa svim zakonima koji su proteklih godina doneseni, po njihovom mišljenju, na štetu građana.

9.30 Započela je sjednica Sabora koju prosvjednici prate na videozidu. Početak prikazivanja popratila je salva zvižduka.

9.15 Čelnici sindikalnih središnjica na ulazu u Sabor zastupnicima dijele letke na kojima objašnjavaju zašto ne bi trebao proći prijedlog promjene ZOR-a.
9.00 Sindikalna povorka stigla je na Markov trg u središnji dio ograđen zaštitnom ogradom, a s razglasa svira popularna hrvatska budnica 'Lupi petama' Prljavog kazališta.
8.55 Povorka više od tisuću sindikalista krenula je prema Markovu trgu.

8.30 U povorci trenutno ima 500-tinjak prosvjednika. Dominira transparent: 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom!'. Prosvjednici još nose transparente: 'Njima ZOR, a nama zornjak', 'Jedan svijet, jedna borba', 'Dosta je javno-privatnog pljačkanja', 'Državni aparat na generalku…'