APEL UDOVICE DAVIDA HAINESA

'Salopekove kćeri treba zaštititi od strašnih slika njihova oca'

06.08.2015 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon što su militanti tzv. Islamske države objavili stravičan video hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, pri čemu su ga natjerali da u kameru kaže kako ga njegovi otmičari žele zamijeniti za muslimanske žene u egipatskim zatvorima, i to u roku od 48 sati inače će biti pogubljen, tportal je popričao s Draganom Prodanović Haines, udovicom humanitarca Davida Hainesa kojeg su islamisti smaknuli u rujnu prošle godine

Dragana Prodanović Haines još je jučer, čim se snimka pojavila, apelirala na hrvatske medije da ne objavljuju snimku Tomislava Salopeka kako bi zaštitili njegovu obitelj od takvih strašnih prizora, ali većina medija nažalost nije poslušala njezin apel.

'Čovjek ima dvije kćeri, njih treba zaštititi od tih slika i videa', ističe Prodanović Haines i dodaje: 'Obitelji treba mira i snage da prođe kroz ovaj užas jer, iako bih voljela da se sve dobro završi i da se čovjek vrati svojoj obitelji, bojim se ishoda.'

Dragana Prodanović Haines, koja s maloljetnom kćeri živi u Sisku, proživjela je ono što upravo prolazi obitelj Tomislava Salopeka koji je prije otmice radio u Kairu za francusku kompaniju Compagnie Generale de Geophysique.

'Nevjerojatno je teško nekoga koga voliš gledati u takvoj situaciji. Najviše te ubija bespomoćnost, svjesnost da ne možeš učiniti baš ništa osim čekati i nadati se, ali u isto vrijeme biti spreman na najgore', rekla je Prodanović Haines u razgovoru za tportal.hr dodavši kako, kao netko tko je prošao takvu strahotu, želi i osobno pomoći obitelji Tomislava Salopeka.

'Voljela bih im pomoći, biti podrška. Ako požele, stojim im na raspolaganju', rekla nam je Dragana Prodanović Haines.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova sinoć je najavilo kako će ministrica Vesna Pusić otputovati u Kairo kako bi u suradnji s egipatskim vlastima pokušala spasiti Tomislava Salopeka. Kako na taj pokušaj gleda udovica hrvatskog zeta Davida Hainesa?

'Iskreno? Mislim da su svi svjesni da su šanse vrlo male da se išta može promijeniti. Ali naša vlada barem pokušava. To cijenim beskrajno. Barem pokušaj', rekla nam je Prodanović Haines.