PRIZNAO PROPUSTE

Saleh zatražio oprost od jemenskog naroda

22.01.2012 u 19:41

Bionic
Reading

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, koji odlazi s vlasti nakon 33 godine provedene na dužnosti predsjednika države, zatražio je oprost od sunarodnjaka uoči odlaska na liječenje u Sjedinjene Države

'Putujem u SAD na liječenje, odakle ću se vratiti kao predsjednik Općeg narodnog kongresa', svoje stranke, rekao je Saleh, koji još nije posve sanirao posljedice ranjavanja u napadu na njegovu palaču u lipnju.

No tranzicijski će predsjednik formalno biti sve do 21. veljače, za kada su sazvani predsjednički izbori, po ugovoru o prijenosu vlasti s oporbom zaključenom u studenom u Rijadu.

'Molim oprost od svojih sunarodnjaka, muškaraca i žena, za sve propuste tijekom moje tridesettrogodišnje vladavine', dodao je Saleh, opraštajući se od Jemenaca, po izjavama koje prenosi službena agencija Saba.

Te izjave dolaze dan nakon glasovanja parlamenta o zakonu po kojemu on i njegovi bliski suradnici dobivaju imunitet. Parlament je ujedno potvrdio jedinu kandidaturu potpredsjednika Abda Raba Mansura Hadija na predsjedničkim izborima.

Nakon izbora 'postavit ćemo Abda Raba Mansura Hadija za predsjednika države (...) a Ali Abdulah Saleh će spakirati svoje stvari i otići u privatnu rezidenciju',dodao je Saleh.

Malo poslije Saleh je napustio Sanu, rekao je izvor blizak predsjedništvu. U subotu je jedan od čelnika njegove stranke Sultan al-Barakani rekao za agenciju AFP da će Saleh prvo svratiti u Oman i u Etiopiju prije nego ode u New York na liječenje.