ČEKA GA SUĐENJE

Saif Gadafi će biti premješten u Tripoli

12.02.2012 u 20:44

Bionic
Reading

Saif al-Islam Gadafi, sin i nesuđeni nasljednik svrgnutog libijskog čelnika Moamera Gadafija, bit će premješten u zatvor u Tripoliju u roku dva mjeseca, nakon čega će mu se suditi, rekao je predsjedatelj libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u nedjelju

Tri mjeseca nakon što je uhićen u libijskom dijelu Sahare odjeven kao beduin, Saif al-Islam nalazi se na tajnoj lokaciji u sjeverozapadnom gradu Zintanu.

U razgovoru za agenciju Reuters, Mustafa Abdul Džalil rekao je da vlasti dovršavaju gradnju zatvora u središtu Tripolija, započetu u vrijeme Gadafijeve vlasti, u koji će Saif al-Islam biti premješten.

'U ovom ga se trenutku ispituje, a njegovo će suđenje početi čim zatvor bude spreman', rekao je Abdul Džalil. 'Ne mogu dati točan vremenski okvir u tjednima, ali sigurno neće biti više od dva mjeseca.'

Zapovjednici u Zintanu kažu da su Saifa al-Islama zadržali u svom gradu umjesto da ga predaju Tripoliju kako bi ga poštedjeli sudbine njegova oca.

Saifu al-Islamu sudit će se u Tripoliju za ubojstva i silovanja, a ako ga se proglasi krivim, može biti osuđen na smrtnu kaznu. Međunarodni kazneni sud u Haagu optužio ga je za zločine protiv čovječnosti, ali Libija kaže da će mu se suditi u domovini. 'Božjom voljom Saif al-Islam Gadafi imat će pošteno suđenje, kao i svi optuženi u ovom slučaju', rekao je Abdul Džalil.