NA SPLITSKOM MARJANU

Sagradili bespravno vilu pa fekalijama zagadili more

13.08.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Višegodišnje toleriranje bespravne gradnje ponekad rezultira neočekivanim posljedicama, a najnoviji slučaj zagađenja fekalijama na predjelu Sturine na Marjanu u Splitu je školski primjer u tom smislu

Na predjelu Sturine na Marjanu građani su više puta upozoravali na nepodnošljiv smrad i zagađenje, posebno sada u ljetnim mjesecima.

Nakon nekoliko prijava, Odjel nadzora Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan nepobitno je utvrdio da je direktni krivac za nesnošljivi smrad na Sturinama, prekrasnoj lokaciji na marjanskim klifovima tik do Vile Dalmacije vlasnik bespravne kuće, obitelj Fatović. Oni su u more sustavno ispuštali fekalije i potvrđena je sumnja da zagađenje dolazi iz kuće na adresi Meštrovićevo šetalište 45 d.

Vila na navedenoj adresi inače je na popisu bespravnih građevina na Marjanu koje bi trebalo ukloniti. Formalna vlasnica Slavica Fatović nedavno je atraktivnu nekretninu preko agencije i oglasa ponudila na prodaju za iznos od milijun i pol eura.

Fatovići su do mora u stijeni prokopali kanal i kroz njega električnom pumpom povremeno izbacivali sadržaj septičke jame u more. Nakon učestalih prijava i prosvjeda kupača na obližnjim plažama, kanal je prije nekoliko dana zatrpan. Nadzornik je vlasnici izrekao usmenu zabranu daljnjeg ispumpavanja te podnio prijavu Upravi za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja. Nakon toga je u petak na teren izašla sanitarna inspektorica i nadzornik Javne ustanove i utvrdili su da su uklonjene cijevi i pumpa kojima su se fekalije ispumpavale u more.

Ovakvi slučajevi bi zapravo trebali potaknuti rješavanje problema bespravne gradnje i sasvim smo sigurni da ovaj drastični primjer na Marjanu nije izoliran; vjerojatno se na još mnogo sličnih lokacija uz našu obalu događaju slične stvari s bespravnim objektima koji nemaju potreban sanitarni minimum. Na kraju, bespravna gradnja nije samo fiskalni ili estetski problem, nego i zdravstvena prijetnja.