PRIJEDLOG SDA BIH

Sadik Ahmetović ponovno kandidat za ministra sigurnosti

13.01.2012 u 16:23

Bionic
Reading

Stranka demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine odlučila je da njezin član Sadik Ahmetović i u novom sazivu vijeća ministara BiH nastavi obnašati dužnost ministra sigurnosti, dok je će ministra obrane predložiti Muhameda Ibrahimovića koji do sada nije spominjan kao kandidat za tu dužnost.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je u petak u Sarajevu kako će te prijedloge na temelju odluke stranačkog predsjedništva prenijeti predsjedniku vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi čim on zatraži konzultacije o sastavu nove vlade.

'Pripremili smo sve što je potrebno Bevandi', kazao je Tihić, ustvrdivši kako je Ahmetović kao ministar sigurnosti do sada opravdao ukazano povjerenje.

Za potencijalnog novog ministra obrane Muhameda Ibrahimovića kazao je kako je 'odmjerena osoba koja može uspješno obnašati tu dužnost'.

Izrazio je nadu kako će Ibrahimović kao ministar obrane biti taj koji će BiH uvesti u NATO.

BiH je trenutačno članica programa 'Partnerstvo za mir', a uvjetno joj je odobren akcijski plan za članstvo u NATO-u no on je već dulje od godinu dana blokiran jer se političke stranke iz Republike Srpske protive uknjižbi vojne imovine na Ministarstvo obrane BiH na čemu inzistira NATO.

Vlasti RS inzistiraju da se svi vojni objekti uknjiže na entitete, a da ih oni onda iznajmljuju vojsci odnosno ministarstvu obrane.

Vjekoslav Bevanda, koji je u četvrtak dobio potporu zastupničkog doma parlamenta BiH za imenovanje na mjesto predsjednika vijeća ministara BiH, najavio je kako će idućg tjedna obaviti konzultacije s predstavnicima svih šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Nakon što dobije njihove prijedloge kandidata za ministre, on će ih proslijediti parlamentu na potvrđivanje.

Zakonski rok za to je trideset dana od datuma kada je potvrđen kao predsjednik vijeća ministara.

Uz SDA, do sada je samo Socijaldemokratska partija BiH objavila imena svojih kandidata za ministarska mjesta.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija predložen je za ministra vanjskih poslova BiH, a predsjednik glavnog odbora Damir Hadžić za ministra prometa i komunikacija.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u petak je pozdravio odluku zastupničkog doma parlamenta BiH da potvrdi imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjednika vijeća ministara, ističući kako je to značajan korak u provedbi političkog dogovora čelnika šest najvećih parlamentarnih stranaka postignutog 28. prosinca prošle godine.

'Nadamo se da će nadležna tijela vlasti uz potporu šest političkih stranaka zastupljenih u novome vijeću ministara hitno poduzeti potrebne aktivnosti kako bi potvrdili vijeće ministara u punom sazivu i usvojili proračun za 2012. godinu', stoji u izjavi veleposlanika najutjecajnijih zapadnih zemalja te Rusije i Turske koje čine PIC.

Korake prema uspostavi nove vlasti u BiH pozdravio je i britanski ministar vanjskih poslova William Hague